Zsinórban másodszor nyerte el a Hugo-díjat N.K. Jemisin

.konyvesblog. | 2017. augusztus 14. |

(Kép forrása)

Első afro-amerikai szerzőként tavaly N.K. Jemisin nyerte a legjobb regénynek járó Hugo-díjat Az ötödik évszak című művével (ITT írtunk róla), idén pedig a folytatással (The Obelisk Gate - Az obeliszkkapu) megint az amerikai író vitte haza a nagy presztízsű elismerést. A két mű egy trilógia első két része, a befejező kötet pedig éppen holnap jelenik meg The Stone Sky címmel.

A Hugo-díj 64 éves történetében eddig két szerző nyert zsinórban kétszer Legjobb regény kategóriában: Orson Scott Card (1986-87) és Lois McMaster Bujold (1991-92). Jemisin esetében ráadásul megindulhatnak a találgatások, hogy vajon jövőre kitüntetik-e harmadszor is, ami egyedülálló lenne a műfajban.

Jemisin epikus fantasy trilógiája korunk legfontosabb társadalmi kérdéseivel foglalkozik: a bőrszín alapján történő megkülönböztetéssel és igazságtalansággal, a szexizmussal és az elnyomással. A könyveket a megjelenésük óta nem csak a szaksajtó, hanem a világsajtó is rendkívüli módon méltatta. Többek közt foglalkozott vele a The Guardian, a The Verge és a New York Times is, és sokan korunk legfontosabb fantasyjének tartják.

N.K. Jemisin: Rögzíteni akartam, hogy milyen másodosztályú állampolgárnak lenni

Fotó: Laura Hanifin (forrás: nkjemisin.com)„Az a tény, hogy a publikált írók többsége fehér férfi, már önmagában politikai ügy (és szexista, és a fehér felsőbbrendűséget hirdető)" - mondja N. K. Jemisin, aki tavaly Az ötödik évszak című fantasyregényéért kapta meg a Hugo-díjat, ám egyáltalán nem...

Jemisinnel nem olyan rég interjúztunk, és akkor arra a kérdésre, hogy a 2016-os díja egy új, ám sokkal diverzebb aranykor kezdetét jelezheti-e, a következőket válaszolta:

"Nem igazán. Trump megválasztása azt mutatja, hogy egy fehér felsőbbrendűséget hirdető, regresszív, szexista sáv fut végig az amerikai lakosságon. Igazság szerint ez az utolsó esélyük, ugyanis ha egy pillanatra félretesszük a politikát, akkor azt látjuk, hogy társadalmunk a többségi kisebbség térhódítása felé halad, gondolok itt elsősorban a nem fehérekre és a nőkre. Ez nem fog változni. Azok az emberek viszont, akik aránytalanul nagy befolyással és hatalommal rendelkeznek, félnek feladni ennek bármilyen kis szeletét is. Olyan ez, mint falat építeni a közeledő cunami ellen; nem működik túl sokáig. De ők ettől biztos jobban értik magukat.

Nem én vagyok az első fekete nő, aki megnyerte a Hugo-díjat, csak az első olyan, aki a legjobb regény kategóriában tudott győzni. Octavia Butler rég áttörte a gátat. Egy ember sikere azonban nem elég, hogy beindítsa az igazi változást. Ha majd sok ilyen lesz, talán akkor elindul valami."

Jemisin frissen díjazott könyve várhatóan novemberben jelenik meg magyarul.

Forrás: Guardian, Agave