Závada-ősbemutató lesz áprilisban a Trafóban

.konyvesblog. | 2018. február 23. |

zavadap_jesuisamphitryon_72dpi.jpg

Závada Péter harmadik önálló drámájának ősbemutatója április 24-én lesz a Trafóban, Geréb Zsófia rendezésében. A szerző szerint

„A Je suis Amphitryon nem hagyományos, párbeszédes dráma, hanem többszólamú monológok sora. Egyszerre mitologikus és jelen idejű. Az igazság válsága érdekli. Egy bizonyos szöveghagyomány folytatása, melyet a 20. század során Bernard-Marie Koltès, Heiner Müller, Peter Handke vagy Elfriede Jelinek képvisel.”

A darab Amphitryon történetének újraértelmezésén keresztül az identitás alapvető kérdéseihez vezet el, és nemcsak a személyiség lebontásával, de a színházi keretek határainak feszegetésével is kísérletezik. Mettől meddig tart a színész szerepe, lehet-e egy játékos önmaga a színpadon, ki lehet-e kerülni a jellé válást?
A Je suis Amphitryonban megjelenik az eredeti történet hat szereplője: Amphitryon, Alkméné, Charis, Sosias, Jupiter és Merkúr, de nem éles határokkal bíró karakterek vannak a színen, hanem a történet által felvetett problémák kibontói, polifonikus szólamok, melyek olykor egymásba csúsznak és asszociatív módon ugrálnak időben és térben.

A Budapesten és Berlinben tanult operarendező, Geréb Zsófia azt mondta, régóta érdekelik az olyan szövegek, amelyek erős zeneiséggel rendelkeznek. Hozzátette: a Je suis Amphitryon dramaturgiai többszólamúságát szeretné kiterjeszteni az előadás minden síkjára – a színpadi akcióktól kezdve, a mozgáson át a konkrét zenéig –, így kísérletezve az egyes szólamok egymáshoz való viszonyával. Sárközy Bence, a Jelenkor Kiadó igazgatója örömét fejezte ki, hogy a Horváth Péter-ösztöndíjjal kitüntetett Závada Péter harmadik drámáját, a Je suis Amphitryont úgy állítják tavasszal színpadra, hogy ahhoz a Jelenkor támogatásként 1000 exkluzív példányt készít, és az ebből származó árbevétel a színházi produkciót segíti.

A kiadvány a bemutató előtt limitált példányszámban, exkluzív terjesztési joggal, kizárólag a Trafóban lesz kapható (február végétől a készlet erejéig). A kötet tervezett megjelenése: 2018. február 28.

Még több információért katt IDE!