Vörös verébként kémkedik Jennifer Lawrence Budapesten

.konyvesblog. | 2017. szeptember 15. |

Jason Matthews harminchárom évig volt a CIA ügynöke, ezalatt dolgozott a Szovjetunióban, Kelet-Európában, de a Közel-Keleten és Kelet-Ázsiában is. Vörös veréb című regénye (olvasd el az első 40 oldalt  ITT) a kémek és hírszerzők világában játszódik, ahol a beszervezések és hazugságok mindennaposak, és ha valaki hibázik, elég gyorsan leveszik a sakktábláról. A könyvből film is készült, melyet részben Budapesten forgattak; a bemutatóig még várni kell, de addig is megérkezett az első előzetes:

Hőse a szép és tehetséges Dominyika Jegorova, akinek derékbe tör profi balett-táncosi pályafutása, ő azonban nem csügged, és rendes hazafiként megnézi, mit tud tenni Oroszországért. Felfedezik benne a szuper lehetőséget, hírszerzővé nevelik, ráadásul a speckó verébiskolába is elküldik, hogy a testét, vonzerejét és szexualitását is használni tudja.

"A Vörös verébről nehéz megállapítani, hogy a férfi vagy a nő története igazán, és emiatt volt nagyon izgalmas. Olyan mintha Dominyika karaktere írás közben erősödött volna fel, hiszen a regény alaphelyzetét egyértelműen Nash köré építette fel Matthews. A regény és a karakter írja magát, ezért az érzéki tökéletes gyilkológép nemcsak a történet szintjén, hanem az írásban is átvette a főszerepet (és ezen az adaptáció Jennifer Lawrence főszereplésével még inkább csavarni fog). Az elég vicces, hogy miközben az új Hidegháború narratíváját írja a szerző, közben egy okos, érzékeny, vonzó és szerethető orosz főhőst ír, akinek döntései egyáltalán nem feketék vagy fehérek.

Felejtsük el, amit Jason Bourne-ról vagy James Bondról gondolunk, azokról a macsó ügynökökről, akik különböző akciójelenetekbe keveredve oldanak meg világraszóló botrányokat. Matthews a történetét Moszkva utcáira, majd Európa különböző országainak titkos szobáiba helyezi, ahol folyamatosan titkos terveket szőnek, de nem azért, hogy a világot elpusztítsák, hanem mert a hírszerzés is egy munka, csak a munkahely megnevezése tűnik problémásabbnak. A feladat adott, minél többet megtudni Amerika titkos terveiről, miközben minél kevesebb információ szabadulhat ki. A terepen lévő hírszerzők úgy dolgoznak, hogy miközben egymás átverésén és megvezetésén ügyködnek, a bizalom a legfontosabb és legsebezhetőbb fegyverük"

írtuk korábban a regényről.

A kémregényekről és a kémekből lett regényírókról a tavaszi Könyves Magazinban írtunk, olvassátok el a cikket itt:

Kémek, akik végigírták a hidegháborút

John le Carré alig másfél évtizedet töltött el a brit titkosszolgálatnál, az akkori évek mégis egy életre elég irodalmi munícióval látták el. A kémek és úgy összességében a hidegháborús színfalak mögötti machinációk világát sokan az ő könyveiből ismerik - vagy vélik ismerni. Hiába bizonygatja...