Véget ér a The Amazing Spider-Man

Rusznyák Csaba | 2012. szeptember 20. |

amazing700b.jpg

A The Amazing Spider-Man első száma 1963 márciusában jelent meg. A 700. idén decemberben fog. Az lesz az utolsó.

A Marvel a napokban tette közzé a decemberi megjelenéseit, amik közt – tekintve, hogy akkorra gőzerővel fog dübörögni a Marvel NOW! – sok az új cím, és sok a befejeződő is. Utóbbiak közé tartozik a Captain America, a Wolverine és az Uncanny X-Force, de ami a legfontosabb, hogy a kiadó nyugdíjazza a The Amazing Spider-Man című sorozatát is. Ez 1963-ban indult, és 1972-ig, amikor elstartolt a Marvel Team-Up, az egyetlen Pókember széria volt. Később is, amikor újabb sorozatok indultak a hálószövővel, ez maradt a franchise zászlóshajója, mind eladások, mint a történetek fontosságát és a karaktereket illetően. 1999-ben újraszámozták (a 441. számot egy újabb első szám követte), majd 2003-ban visszakapta az eredeti számozást (a jubileumi 500. füzettel), de ettől függetlenül, 50 éve jelenik meg havonta (alkalmanként havonta kétszer vagy háromszor) megszakítások nélkül. A decemberi 700. szám azonban az utolsó lesz.

Magát a karaktert ez aligha fogja érinteni, hiszen csak arról van szó, hogy új sorozat(ok)ban folytatódnak a történetei, sőt, abban sem érdemes kételkedni, hogy  magát a The Amazing Spider-Man címet is újraindítja majd a kiadó egyszer. De ez így is egy hosszú korszak lezárása (mintha a DC megszüntetné a Detective Comicst vagy a Batmant), és egyelőre nem világos, milyen megfontolás áll mögötte, mit nyer a Marvel azzal, hogy lelő egy legendás szériát. Dan Slott, a cím jelenlegi írója, aki sokéves minőségi gödörből húzta ki a karaktert,  megerősítette a hírt twitteren, de a „hogyan tovább” jellegű kérdésekre nem válaszolt – azt sem lehet tudni, hogy Slott a 700. szám után is tovább írja-e majd Pókembert.

Az utolsó, (104 oldalas) jubileumi füzet egyébként egy háromrészes, a 698. résszel novemberben kezdődő sztori csúcspontja lesz, ami egyben a haldokló Doctor Octopus anno, még a 600. számban kezdődött történetét is lezárja (aki el akarja spoilerezni magának a sztorit, annak csak el kell olvasnia a 698. rész hivatalos tartalomismertetőjét). Slott ígérete szerint a 700. szám rendkívül fontos lesz a karakter életében, és valami drasztikus húzásra készül benne, ami miatt nem egy rajongó meggyűlölheti majd. (Még arról is pletykálnak, hogy Peter Parker talán meghal - ahogy tavaly az Ultimate világban - de ennek nyilván nulla a realitása.)

amazing700a.jpg

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.