Valójában Susan Sontag írta exférje híres könyvét?

.konyvesblog. | 2019. május 14. |

(Kép forrása)

Egy új életrajz szerint valójában Susan Sontag írta első férje, Philip Rieff híres művét, a – pszichoanalízis atyjának tekintett Freud munkásságát vizsgáló – Freud: The Mind of the Moralist című kötetet. Benjamin Moser szeptemberben megjelenő életrajza azt állítja, hogy Sontag nemcsak simán részt vett a kötet összeállításában (ahogy ezt eddig tudni lehetett), hanem nagyon is aktív közreműködője, szerzője volt.

Susan Sontag 17 évesen ment hozzá szociológiatanárához, Philip Rieffhez (tíz nappal azután, hogy késve érkezett az egyik órájára). Az eredetileg 1959-ben megjelent kötet korai kiadásaiban a férfi még külön köszönetét fejezte ki feleségének (akire akkor Susan Rieffként hivatkozott), ám az 1961-es kiadásból ez már teljes mértékben hiányzott. Ennek oka állítólag nem más, mint az a válási megállapodás, melyet Sontag és a férje kötött, és amelyben a társadalomkritikus lemondott a szerzői jogáról – cserébe nála maradhatott a közös gyerekük, és nem kellett attól rettegnie, hogy Rieff elpereli tőle a fiukat. 

Holott – Benjamin Moser állítása szerint legalábbis, aki eddig elzárt levéltári adatokra és a házaspár ismerőseivel folytatott beszélgetéseire hivatkozik – a kötetet, amely bizonyos mértékig valóban Rieff kutatásain és jegyzetein alapul, ténylegesen nem ő írta. „Szinte bizonyos, hogy valójában nem ő írta azt a könyvet, melyen az egész pályafutása alapult” – idézi a Guardian Mosert. Az életrajzírónak Sontag egyik barátja azt mondta, hogy amikor a pár Massachusettsben élt, akkor Sontag minden egyes délutánt azzal töltött, hogy az egészet újraírta, az anyjának írt levelében pedig arról számolt be, hogy legalább napi tíz órát dolgozik a könyvön. Moser idéz egy másik levelet, melyet Sontag egyik barátja, Jacob Taubes intézett az íróhoz 1958-ban, és amelyben azt írja: „Amúgy lemondtál minden a Freudhoz fűződő jogodról? Bűn lenne.” Amikor Sontag megerősítette, hogy ez történt, akkor Taubes a következőt válaszolta: „Vigasztalan vagyok… Nem adhatod a szellemi hozzájárulásodat egy másik személynek”. Hozzátette: Rieff végét jelentené, ha úgy adná ki a könyvet, hogy nincs rajta Sontag neve. 

Moser szerint Rieff 40 évvel később küldött egy példányt Sontagnak, melyet a következőképpen írt alá:

„Susannak, életem szerelmének, a fiam anyjának, ennek a könyvnek a társszerzőjének: bocsáss meg. Kérlek. Philip”.