Új könyvben tér vissza Philip Marlowe

.konyvesblog. | 2014. március 17. |

Raymond Chandler legendás krimihőse sokadszorra feltámad - az eset azért nem példa nélküli, mert Robert B. Parker a nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején már írt két regényt Philip Marlowe-val a főszerepben. Ezek a kötetek azonban nem váltottak ki különösebb visszhangot, néhány éve ugyanakkor - a rajongók örömére vagy bosszúságára - felröppent a hír, hogy a Benjamin Black néven krimit is jegyző Booker-díjas író, John Banville kelti legközelebb életre a magánnyomozó figuráját.

A The Black-Eyed Blonde című regény valahol ott kezdődik, ahol az utolsó Chandler-sztori, a Visszajátszás véget ért. Marlowe szerelme, Linda Loring Párizsba távozott, így nincs akadálya, hogy a detektív életébe besétáljon a címszereplő szőkeség, aki eltűnt szeretője után kutat. A mexikói bérgyilkosokkal, könnyen dühbe jövő zsarukkal és amerikai kőgazdagokkal teli történet néhány hete jelent meg, és eddig kedvező kritikákat kapott.

Kapcsolódó cikkek:

A krimi legnagyobb mestere - Raymond Chandler 125

Kik a legkeményebb krimi hősei?

Akik Hammett és Chandler köpönyegéből bújtak elő

A mozit is felpörgette a krimi

Philip Marlowe alakja a Hosszú álomban bukkant fel először, a rendőrből lett magánnyomozó pedig hűvös távolságtartásával és lenyűgöző nyugalmával hamar az olvasók kedvencévé vált.

A hard-boiled nagymestereiről szóló korábbi anyagunkban azt írtuk, hogy Marlowe, a másik ikonikus detektívhez, Sam Spade-hez képest egy intellektuálisabb figura, aki imád sakkozni, és nem idegen tőle T.S Eliot költészete vagy Flaubert írói munkássága sem. Marlowe józan ítélőképességét az olyan femme fatale-ok sem tudják megzavarni, mint a Hosszú álom Carmen Sternwoodja. Raymond Chandler A gyilkosság egyszerű művészete című esszéjében az általa ideálisnak gondolt detektív erkölcsiségéről szólva úgy vélte, hogy bár nem kizárt, hogy „elcsábítana egy hercegnőt, de biztos vagyok abban, hogy nem rontana meg egy szüzet”.

Chandler összesen hét regényt írt (Hosszú álom, Kedvesem, Isten veled, A magas ablak, Asszony a tóban, A kicsi nővér, Elkéstél, Terry, Visszajátszás), a nyolcadikat befejezni azonban már nem tudta. A Poodle Springs (magyarul: Philip Marlowe a nevem) című regényéből csak négy fejezetet tudott megírni, a könyvet Robert B. Parker fejezte be. Elbeszélései magyarul A gyöngy bajjal jár című kötetben láttak napvilágot.

Az Amazon oldalán belehallgathatsz az új regény hangoskönyv-változatába is.

Forrás: Telegraph