Továbbra is fenyegetik a Nobel-esélyes Malalát

.konyvesblog. | 2013. október 07. |

Malala Juszufzai, Christina Lamb: Én vagyok Malala

Bookline Könyvkiadó, 2013, 350 oldal, 2792 Ft

Pénteken adják át a Nobel-békedíjat, melynek egyik nagy esélyese idén a mindössze 16 esztendős Malala Juszufzai, akit tavaly októberben tálib fegyveresek támadtak meg, mert kiállt a lányok tanuláshoz való jogáért. Malala könyve a hónap végén magyarul is megjelenik.

A merénylet évfordulójára időzítve jelenik meg – a nemzetközi kiadással egyidőben magyarul is – a pastu származású diáklány Én vagyok Malala című könyve. Malala Juszufzai nevét 2012 októberében ismerték meg világszerte, amikor tálib fegyveresek az iskolabuszon megtámadták, és közvetlen közelből fejbe lőtték. Malala túlélte a merényletet, és azóta is többször felemelte a szavát a nők oktatáshoz való joga mellett.

A fiatal lány erőfeszítéseit már számos díjjal jutalmazták (2011-ben Pakisztánban például Nemzeti Ifjúsági Békedíjat kapott, a múlt héten pedig David Beckhamtől vehette át a Pride of Britain, azaz Nagy-Britannia büszkesége elnevezésű elismerést), ráadásul egy éven belül kétszer szerepelt a Time magazin címlapján, és utóbbi beválasztotta a világ 100 legbefolyásosabb embere közé is.

Malala Juszufzainak komoly esélye van arra, hogy megkapja a Szaharov-díjat, melynek nyertesét október 10-én hirdeti ki az Európai Parlament, ráadásul ő a valaha volt legfiatalabb személy, akit jelöltek a Nobel-békedíjra (utóbbiról október 11-én születik döntés). Az AFP tudósítása szerin a pakisztáni Szvát-völgyben, ahonnan Malala is származik, a diáklányok titokban azért imádkoznak, hogy ő kapja meg az elismerést.

Malala a BBC-nek adott interjújában azt mondta, ha ő nyerné el a díjat, az óriási lehetőség lenne a számára, ugyanakkor leszögezte azt is, hogy a célja nem a Nobel-békedíj begyűjtése, ehelyett azért küzd, hogy minden gyerek iskolába járhasson.

A fiatal lány erőfeszítéseit olyan hírességek is elismerik, mint Laura Bush egykori First Lady, Angelina Jolie színésznő, Madonna, vagy Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár. Október 18-án pedig II. Erzsébet brit királynő fogja vendégül látni a Buckingham Palotában. Malala jelenleg Nagy-Britanniában él, a tálibok azonban továbbra is fenyegetik. Legutóbb a pakisztáni tálibok egyik szóvivője közölte, hogy az iszlám bírálata miatt a lány továbbra is a célkeresztjükben van.

Forrás: Mirror, Sky, AFP, Metro