Toni Morrisonnak rosszul esett, hogy betiltották a könyvét
Hírek toni_morrison

Toni Morrisonnak rosszul esett, hogy betiltották a könyvét

.konyvesblog. | 2013. szeptember 16. |

Toni-Morrison.png1993 irodalmi Nobel-díjasa, Toni Morrison kiakadt az Ohio állambeli Oktatási Tanácsra, amiért betiltották regényét, a Nagyonkéket (The Bluest Eye).  Az írónő a Channel 4-on válaszolt a tanács elnökének, Debe Terharnak, aki szerint a könyv túl „grafikus” (értsd. pornográf) a diákok számára. Morrison első regénye augusztusban már egy alabamai szenátor, Bill Holtzclaw ingerküszöbét is túllépte.

A Nagyonkék egy afrikai-amerikai lány történetét meséli el, akit megerőszakol és teherbe ejt a saját apja. Az 1970-ben megjelent könyvet már egy tucatszor betiltották, az írónő mégis rossz néven vette a dolgot. Különösen bosszantónak találta, hogy saját szülőállamában került tiltólistára. Szerinte egy ohiói lánynak, aki arról ír, hogy milyen volt az ohiói Lorainben felnőni, a legkevésbé sem esik jól az ilyesmi.

Terhar, aki ezek szerint még sosem hallott a „Médiából Ránk Ömlő Erőszakról”, esetleg a sátáni internetről, egy nyilatkozatban fejtette ki, hogy szerinte a túl grafikus részek semmiképpen sem iskolás gyerekeknek valók, de aggodalmának kifejezésével nem az írónő munkásságát kívánta becsmérelni.

A könyv nincs a kötelező olvasmányok között az állam összes középiskolájában, csupán egy a választható könyvek közül. Az American Civil Liberties Union ohiói részlege közölte, hogy ha szükséges, ők is beavatkoznak majd az ügybe. Szerintük az államnak jobban kéne bíznia abban, hogy a fiatalok megértik, amit olvasnak,sőt meg is birkóznak vele, az ellentmondásos irodalmi művek pedig épp arra jók, hogy párbeszédet kezdeményezzenek a diákok között.

Forrás: RawStory