Tolkien kiesett az iskolai pikszisből

.konyvesblog. | 2015. február 27. |

(Forrás)

John Green és David Walliams regényei a legnépszerűbbek a brit iskolások körében – derül ki a gyerekolvasási szokásokat kutató, hetedszerre megjelenő jelentésből. A kutatás történetében először fordult elő, hogy J.R.R. Tolkien fantasy-történetei nem kerültek be legolvasottabbak közé.

Több mint félmillió brit gyerek bevonásával készült az a jelentés, mely azt kutatta, milyen könyveket forgatnak szívesen az iskolások. A 12 év felettiek körében egyértelműen John Green szívszaggató szerelmes regénye, a Csillagainkban a hiba vezet, és ugyancsak nagy népszerűségnek örvend Suzanne Collins Futótűz című könyve (Éhezők viadala-trilógia), és Veronica Roth A beavatott című regénye (Divergent-trilógia). Feljövőben vannak Cassandra Clare könyvei, akinek tavaly még csak egy kötete került be a top20-ba, idén azonban a 12 év felettieknél már öt regénye is megtalálható a legnépszerűbbek között.

Nem úgy Tolkien regényei, amelyek bár még mindig nagyon népszerűek, annyira azonban nem, hogy bekerüljenek a legolvasottabb húszba. A jelentés egyik készítője szerint ezek a történetek akkor voltak a legnépszerűbbek a gyerekek között, amikor a mozik bemutatták A Gyűrűk Ura-filmeket, és nagy eséllyel A hobbit-filmek is éreztetik majd a hatásukat, de ezt még egyelőre korai megmondani. A 12 év alattiak körében egyébként David Walliams Demon Dentist című kötete a legnépszerűbb, J.K. Rowling első Harry Potter-könyve pedig a harmadik helyen landolt.

A jelentés készítői vizsgálták azt is, hogy az iskolákban melyik könyv számít a legolvasottabbnak, ami persze nagyban eltért attól, amit a gyerekek saját szórakoztatásukra választották. Az iskolai listán Roald Dahl és Jeff Kinney könyvei szerepelnek az élen. Julia Donaldson Graffalójától eltekintve a 12 év alattiak legolvasottabb listáján minden művet férfi szerző jegyez, akárcsak a 12 év felettiek esetében, ahol egyedüli női szerzőként Suzanne Collins két könyvvel szerepel a listán. A jelentés egyik készítője, Keith Topping szerint vizsgálták azt is, hogy milyen nehéz könyveket olvasnak a diákok, és azt találták, míg az 5-10 év közöttiek szívesen forgatnak olyan könyveket, amelyek általában idősebbeknek valók, ez a trend azonban olyan 11-12 éves kor körül stagnál, és kicsit vissza is esik.

Forrás: Guardian

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.