Több száz író tiltakozik az Amazon üzletpolitikája ellen

.konyvesblog. | 2014. augusztus 11. |

Nyílt levélben szólította fel több mint kilencszáz író az Amazont, hogy vessen véget a Hachette könyvkiadóval folytatott kereskedelmi vitájának, amely véleményük szerint nem csupán a szerzőket, hanem az olvasókat is rosszul érinti. A mások mellett James Patterson, John Grisham és Stephen King által aláírt petíció egész oldalas hirdetés formájában jelent meg vasárnap a The New York Timesban.

Az online kereskedőóriás az elektronikus könyvek árazásáról vitázik a világ egyik legnagyobb kiadójának számító Hachette céggel.

A levél aláírói egyebek között azt kifogásolták, hogy a webáruház késleltette néhány Hachette-s szerző, köztük J.K. Rowling, Stephanie Meyer és David Baldacci műveinek kiszállítását, beszüntette az előrendelésüket és a kedvezményeket, mindezzel "kényelmetlen helyzetbe hozva és félrevezetve saját vásárlóit". A dokumentum szerint az érintett szerzők közül sokan a kezdetek óta támogatják az Amazon.com-ot. "Az ember nem így bánik az üzleti partnereivel és a barátaival sem" - olvasható a levélben, amelynek szerzői - a vitában való pártatlanságukat megőrizve - arra kérik a webáruházat, hogy a lehető leghamarabb hagyjon fel azon írók megélhetésének a megnehezítésével, akiknek a sikerét köszönheti.

A levél végén arra kérik az olvasókat, hogy e-mailben kérjék meg az Amazon.com alapítóját, Jeff Bezost a vita mihamarabbi lezárására. Az aláírók közt szerepel továbbá David Baldacci, Sandra Brown, Jeffery Deaver, Malcolm Gladwell, valamint a más könyvkiadókkal szerződésben álló Lee Child, Paul Auster és Philip Pullman is. A Hachette legnagyobb nevei közül néhányan azonban, köztük Rowling és Meyer egyelőre nem írták alá a dokumentumot.

Az Amazon.com a közelmúltban fejtette ki, hogy az elektronikus könyvek túlságosan drágák és legtöbbjüket 9,99 dollárért (2300 forintért) kellene árulni a jelenlegi 14,99, vagy 19,99 dollár helyett. Mint hozzátette, amennyiben az árak csökkennének, akkor több könyvet adnának el és magasabb lenne az összbevétel. A webáruház továbbá azt is nehezményezi, hogy a Hachette "túlságosan kis részesedést biztosít a szerzőinek. Mindeközben egy Amazont támogató petíció, amely szerint a Hachette minél magasabban akarja tartani az e-könyvek árát, mintegy 7600 támogatót szerzett, köztük olyan független szerzőket, akik egy demokratikusabb ipar megteremtéséért dicsőítik a kereskedőóriást.

(MTI)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.