Tévésorozat készül Ferrante Nápoly-tetralógiájából

.konyvesblog. | 2017. március 10. |

32 részes tévésorozat készül Elena Ferrante Nápoly regények címen ismertté vált tetralógiájából. A sorozatot Saverio Costanzo rendezi, és részben ő is írja a forgatókönyvet. A rejtőzködő Ferrante állítólag szintén részt vesz a forgatókönyvírásban, és várhatóan emailen fogja tartani a kapcsolatot a többiekkel.

A forgatás idén kezdődik Nápolyban, és az első évad a tetralógia első kötetét fogja feldolgozni, mely Briliáns barátnőm címmel jelent meg magyarul (a tavalyi ötvenes listánkon a harmadik volt). A Könyves Magazinban ezt írtuk róla:

"Életterük olyan, mint egy agresszív szappanopera, amelyben a hatalmi ranglétra különböző fokain álló családok vetélkednek egymással, apák hajítják ki az ablakon lányaikat vagy bocsájtják áruba őket a család boldogulása érdekében. Csak a Greco család egyezik bele, hogy lányuk továbbtanuljon, az első regény Lila számára a női princípiumokban teljesedik ki, tizenhat éves korában férjhez megy. Bár a környezetük eltagadhatatlan hatással van a személyiségük alakulására, Elena és Lila életét, legyenek bármilyen távol is egymástól, a barátságukat működtető, egyszerre konstruktív és destruktív erő mozgatja."

A rendező, Saverio Costanzo most azt mondja, a legnagyobb kihívást azt jelenti, hogy hogyan tudják majd filmes eszközökkel ugyanazokat az érzelmeket közvetíteni, melyek annyira jellemzőek Ferrante könyveire. Az első évadot várhatóan 2018 őszén kezdik el vetíteni.

Ferrante személye tavaly év végén került megint az érdeklődés középpontjába, amikor egy olasz újságíró egy leleplezőnek szánt cikkben azt írta, hogy az álnéven publikáló szerző nem más, mint Anita Raja műfordító. A cikkből hatalmas botrány lett, írók és olvasók álltak ki Ferrante mellett. A kortárs világirodalom legnagyobb rejtélye továbbra sincs megoldva, Saverio Costanzo pedig azt mondja, őt nem is érdekli, hogy valójában kicsoda Ferrante, és egyedül az irodalmi munkássága az, ami számít.

Forrás: NYTimes

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.