Szupernóvák robbannak az idei Bad Sex Award nyertesének könyvében

.konyvesblog. | 2013. december 04. |

devi-web.jpgManil Suri atommagokat, naprendszert és kirobbanó orgazmust megéneklő könyve, a The City of Devi kapta az idei Bad Sex Awardot. A Literary Review szerint 2013 legbénább szexjelenete a nukleáris fenyegetettségben élő Mumbaiba helyezett édeshármas. A Bridget Jones ehhez képest tényleg kispályás.

Hiába az érett brie, a nedves tisztások vagy a forró kövek, az irodalmi élet legrettegettebb díját idén a felrobbanó szupernóvák érdemelték ki – jelentette be Joan Collins négyszáz ember előtt, a londoni Naval and Military Clubban rendezett fogadáson.

A zsűrit idén leginkább a The City of Devi egyik szexjelentének kvarkokkal, szuperhősökkel és galaxisokkal telepakolt csúcspontja varázsolta el, melynek résztvevői a regény három főszereplője, egy Sarita nevű nő, fizikus férje, Karun és egy fiatal meleg férfi.

A nyertes szerző, Manil Suri az Egyesült Államokban él, és a Maryland egyetemen tanít matematikát. Korábban jelölték a Man Bookerre (a longlistig jutott) és a Faulkner-díj shortlistjére is felkerült.  Suri nem tudott részt venni a ceremónián, ezért kiadója, a Bloomsbury vette át a díjat. A kiadót nem borította ki a kétes dicsőség, sőt arra sürgetik az olvasókat, hogy vigyék a magukkal a regényt az ágyukba. Köszönőbeszédében a kiadó képviselője Anna Kareninát idézett, hiszen „ahány szív, annyiféle szerelem is.”

A díjat 1993-ban alapította a Literary Review szerkesztője, Auberon Waugh, hogy felhívja a figyelmet a rosszul megírt, felületes szexjelenetekre, és csökkentse a számukat. Korábban Tom Wolfe és Noroman Mailer is a díjazottak között volt, 2008-ban pedig életműdíjat is kiosztottak, méghozzá John Updike-nak.

A Guardian olvasóinak a híres folkzenész, Woody Guthrie posztumusz kiadott 1947-es regénye, a House of Earth volt a biztos befutója, a zsűri viszont nem ezt a könyvet, hanem Eric Reinhardt The Victoria System című munkáját emelte még ki, melyben egy hullámok nélküli tengeren hányódó motorcsónakhoz hasonlított vetkőztetés idézi elő a merevedést.

Forrás: Guardian