Szex, bűn és irodalom - A viktoriánusok az internetre mennek

.konyvesblog. | 2014. szeptember 02. |

Hogyan ábrázolták a szexualitást a viktoriánusok, melyik nagy romantikus angol költő illusztrálta saját maga a jegyzetfüzetét, és melyik hírhedt gyilkosságot képregényesítette az egyik korabeli angol bulvárlap? A kérdésekre a British Library új honlapja, a Discovering Literature (DL) című oldal adhat választ, amelynek célja, hogy - elsősorban a romantikus és viktoriánus korszakról - részletes és érdekes oktatási és tanulási segédanyagot kínáljon a tanároknak és a diákoknak.

A honlapon olyan ritkaságok is fellelhetők, mint a nagy romantikus költő, William Blake jegyzetei, a Brontë-nővérek ifjúkori zsengéi, vagy Oscar Wilde Bunbury, avagy jó, ha szilárd az ember című művének egyik első változata. A tematikus felosztás mellett (itt a genderkérdésektől a társadalmi feszültségek ábrázolásán át az irodalmi műfajokig rengeteg cikk között kutakodhatunk) a DL a kor híres szerzőiről és műveiről is sok anyagot kínál. Emellett az oldalon 25 videó is megtekinthető, például Austen vagy Dickens műveiről.

Forrás: Guardian

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.