Szaddám halálának tizedik évfordulójára angolul is megjelenik a diktátor utolsó regénye

.konyvesblog. | 2016. július 13. |

Decemberben angolul is megjelenik az a kisregény, melyet Szaddám Huszein a 2003-as iraki háború kitörése előtt fejezett be. A mű cselekménye 1500 évvel ezelőtt játszódik, és egy olyan Eufrátesz mellett éldegélő törzsről szól, amely a megszállók ellen harcol. A Hesperus nevű független angliai kiadó úgy tervezi, hogy az iraki diktátor kivégzésének tizedik évfordulójára jelenteti meg a könyvet.

A kéziratot állítólag Szaddám Huszein egyik lánya vette magához 2003-ban, és 2005-ben Jordániában akarta kiadatni. Kereskedelmi forgalomba ugyanakkor nem kerülhetett, ezért kalózkiadásban terjedt. 2006-ban megjelent az Ördög tánca címmel japánul, és törökre is lefordították. Az angol címe egyelőre nem ismert. 2005-ben a New York Times már hírt adott a kisregényről, és "feledhető ponyvának" nevezte azt.

A Hesperus szóvivője most műfajilag a Trónok harca és a House of Cards közé lőtte be a könyvet, amely tele van politikai intrikával, ám többet a kiadó karácsonyig nem akar elárulni.

Életében Szaddám Huszein három könyvet publikált "A Szerző" írói név alatt. 2000-ben megjelent Zabibah és a Király című kötetében előbbi az iraki népet, kegyetlen, erőszaktevő férje pedig az Egyesült Államokat szimbolizálta. Ezt egy politikai regény, majd egy önéletrajzi regény követte. A 2003-as iraki háború kitörése előtt az iraki diktátor könyvei az iskolai tananyag részét képezték az országban. Halála óta a kötetek fordítása és forgalmazása sok vitát váltott ki, a kalózkiadások ugyanakkor állítólag jól fogynak.

Forrás: Guardian