Milyen lesz az új Pókember? Erőszakos!

Rusznyák Csaba | 2012. október 15. |

superiorspider001.jpg

Pókember nem lesz többé „közkedvelt” és „barátságos”. A 700. számmal decemberben, 50 év után megszűnő Amazing Spider-Man után a karakter nemcsak új sorozatot kap, hanem új jelmezt, új képességeket és új attitűdöt is. És bár tudjuk jól, hogy a Marvel által gerjesztett hype-ot el kell osztani minimum kettővel (alkalmanként pedig akár tízzel-hússzal), de nem mindegy, hogy a tamtamot a marketingesek és a szerkesztők verik, vagy egy olyan író, akinek a sorozatát évek óta töretlenül élvezzük. Most az utóbbiról van szó.

Dan Slott azzal viccelődik, hogy a decemberi Amazing Spider-Man füzet megjelenése előtt elzárkózik egy atombiztos bunkerbe, hogy a dühös rajongók ne érjék el – valami nagyon drasztikus lépésre készül a világ talán leginkább szeretett szuperhősével kapcsolatban. Rögtön utána, januárban indul a következményekkel foglalkozó Superior Spider-Man: az, hogy Pókember jelmeze némileg megváltozik (agresszívabb minták, kék szín helyett fekete), csak egy dolog, de a hírek szerint új képességei is lesznek. A lenti vázlaton pl. egy „visszahúzható karom” látható a lábujján. És ami talán még fontosabb: az új karakter keményebb és sötétebb lesz, durvább módszerekkel lép majd fel a bűnözőkkel szemben (az első sztori címe ennek megfelelően Hero or menace? lesz).

superiorspider002.jpg

Azon lehetne vitatkozni, hogy a többek közt humoráról és kedélyességéről is ismert figurának ez mennyire tesz majd jót, de egyrészt bízzunk Dan Slottban, aki az Amazing után a Superiort is vinni fogja (sztorinként rotálódó, háromfős rajzológárdával: Ryan Stegman, Humberto Ramos, Giuseppe Camuncoli), másrészt, ahogy az hétvégén, a New York Comic-Conon kiderült, ez a Pókember már nem Peter Parker lesz - valaki más viseli majd a maszkot (ahogy tavaly óta a Marvel Ultimate univerzumában is). Hogy ki, azt még nem lehet tudni, de az már biztos, hogy a változás nem csak ezt a címet érinti, hanem az azzal párhuzamosan futó Avenging Spider-Mant, és minden egyéb Marvel képregényt is. Felmerül tehát a kérdés, hogy mi van, ha Peter Parker decemberben meghal (vagy legalábbis valamiért nem tudja/akarja többé magára ölteni a jelmezt)? Ennek persze csaknem zéró a realitása, de mégis… talán pont valami ilyesmi kellene, hogy a mainstream amerikai képregény kicsit kizökkenjen az egyre károsabb rutinjából. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.