Hírek stieg_larsson

Stieg Larsson tudott valamit Olof Palme meggyilkolásáról

.konyvesblog. | 2014. február 26. |

3b5c5362ab8ee6d160aea3c5befab5fd1ee7b735c6e55e23023ad2bd467b5de1.jpg

Újabb fordulatot vett Svédország egyik legnagyobb gyilkossági rejtélye. Olof Palme miniszterelnök megölésének ügye. Kiderült, hogy Stieg Larsson annak idején olyan bizonyítékot juttatott el a rendőrséghez, amely Dél-Afrikával hozta összefüggésbe az 1986-os merényletet.

Svédország 1969 és 1976, majd 1982 és 1986 közötti szociáldemokrata kormányfője az apartheidrendszer hangos bírálója volt, akit a svéd és a külföldi konzervatívok egyaránt gyűlöltek antikolonialista nézetei miatt. A Svenska Dagbladet című napilap  szerint a Millennium-trilógia 2004-ben szívrohamban elhunyt szerzője 15 doboznyi iratot adott át a hatóságoknak az ügyben végzett magánnyomozása után. Szerinte a szálak egy volt svéd katonatiszthez vezettek, aki kapcsolatban állt a dél-afrikai biztonsági szolgálatokkal.

Larsson egykori élettársa, Eva Gabrielsson (aki folytatta volna a Millennium-sorozatot, ha David Lagercrantz meg nem előzi) szerint az író minden mást háttérbe szorított a Palme-merénylettel kapcsolatos nyomozása miatt, és arra jutott, hogy az elkövetőt a szélsőjobboldali csoportokban kell keresni. Az üggyel kapcsolatos legújabb hír címlapsztori lett egész Svédországban, ahol összeesküvés-elméletek egész sora taglalja a kormányfő megölését.

Az 59 éves Palmét 1986. február 28-án lőtték le Stockholmba, miközben épp moziba tartott a feleségével. Az ügyben 1989-ben már  elítéltek egy bűnözőt, ám ugyanabban az évben fel is mentették. Letartóztatása miatt a rendőrséget sokan azzal vádolták, hogy rosszul végezte munkáját. A Stieg Larsson által meggyanúsított egykori katonatiszt, Bertil Wedin a Svenska Dagbladetnek tagadta, hogy benne lett volna az ügyben. "Nincs veszítenivalóm az igazság feltárásával, mivel szerencsére nem én vagyok a gyilkos" - mondta a férfi, akiről viszont Larsson több forrásból is tudni vélte, hogy valóban dolgozott a dél-afrikai titkosrendőrségnek az 1970-es évektől, sőt ő állt a politikus egyik barátjának 1982-es meggyilkolása mögött. A gyilkossági ügyben még mindig folyó nyomozást vezető főügyész-helyettes, Kerstin Skarp azt mondta a lapnak, hogy jelenleg nem vizsgálódnak Bertil Wedin után. A férfi neve ugyanakkor az 1990-es években már felmerült a nyomozás során, amikor a svéd sajtó egy állítólagos dél-afrikai szálat taglalt az üggyel kapcsolatban.

Olof Palme megölését rengeteg magánnyomozás követte, köztük Stieg Larssoné is, akinek idén megjelenik korai novellája, a Brain Power. A különféle elméleteket gyártó civilek egy idő után saját elnevezést is kaptak a közbeszédben: a privatspanare, vagyis a magánfelderítő szóval illették őket. Néhányan azzal álltak elő, hogy a kormányfő halála valójában gondosan megrendezett öngyilkosság volt, mások arra jutottak, hogy külföldi titkosszolgálatok végeztek vele. A hobbinyomozók a svéd szolgálatoktól a kurd szeparatistákon át a dél-afrikai és a jugoszláv titkosrendőrségig mindenkit megvádoltak a merénylettel. Voltak ugyanakkor olyanok is, akik úgy vélték, hogy Palme a szovjet titkosszolgálat, a KGB ügynökeként tevékenykedett.

(MTI)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!