Serge Bloch újrarajzolta a Bibliát

Kiss Orsi | 2018. március 06. |

(Kép forrása)

Serge Bloch, a kortárs illusztrátorok egyik legnagyobbika: több mint 300 könyvet illusztrált már, grafikái olyan lapokban jelennek meg rendszeresen, mint a New York Times, a Wall Street Journal, a Le Monde vagy a Süddeutsche Zeitung. Csak egyetlen számadat: a Dominique de Saint Mars íróval közös Max et Lili sorozatának könyvei több mint másfél millió példányban kelnek el. Évente. Legutóbb a Bibliát illusztrálta, melyből animációs film is készül. Aki akarja, most elcsípheti, Serge Bloch ugyanis a hét második felében két napig Budapesten tartózkodik.

Serge Bloch március 8-án 19 órakor a Latitudes könyvesboltban beszélget majd, egyebek között a Biblia illusztrálásáról (beszélgetőtársa: László Kinga), március 9-én 18 órakor pedig a MOME-n tart előadást. A belépés mindkét rendezvényre ingyenes, bővebbet ITT olvashattok róla.

Kedvcsinálónak addig is összeszedtünk öt érdekességet róla:

1. Magyarul eddig viszonylag kevés könyve jelent meg, ahhoz képest, hogy milyen termékeny és magasan jegyzett alkotó. Ezek közül is az egyik leghíresebb a Davide Calival közös Az ellenség, amely a Csimota gondozásában jelent meg: hőse két egymással ellenséges katona, akik mindketten szörnyetegnek hiszik a másikat, ám akiről szépen-lassan kiderül, hogy épp olyan ember, mint ők maguk. Magyarul még a Mihasznák enciklopédiája és a Rebellisek enciklopédiája jelent meg tőle (mindkettő társszerzői Anne Blanchard és Jean-Bernard Pouy, itthon a Sanoma adta ki). Március elején jelenik meg ugyanakkor Jean-Philippe Arrou-Vignod kiskamaszoknak szóló nyomozós sorozatából két kötet, az Eltűnt a tanárunk! és a Rejtély a szertárban a Vivandra gondozásában. Mindkettőt Bloch illusztrálta.

Jean-Philippe Arrou-Vignod: Eltűnt a tanárunk! - Nyomozás a suliban 1., ill.: Serge Bloch

Fordította: László Kinga, Vivandra, 2018, 160 oldal, 2400 HUF

 

2. Serge Bloch több helyen elmondta, hogy számára az elmúlt időszak legnagyobb munkája a Biblia illusztrálása volt. Az 500 oldalas, 2000 grafikával ellátott kötetből – mely a tervek szerint jövőre jelenik meg magyarul – egy 150 perces animációs film is készült, itt megnézhettek belőle egy részt angol felirattal:

3. Ő illusztrálta a francia zenész, fotós, író, Charlélie Couture kötetét is. Az Et Avant című könyv egyik különlegessége, hogy aki kézbe veszi, az olvasás közben/helyett az abba vágott lyukon keresztül szemlélheti a világot.

4. Bloch kétlaki életet él, idejét megosztja Párizs és New York között. Párizsban a városközpontban él, ablaka az egyik csatornára nyílik, így ha felnéz, néha azt látja, amint épp elhalad előtte egy hajó. A New York-i stúdiója ezzel szemben egy ház legfelső emeletén van, így ha elfárad, kedvére gyönyörködhet a város fényeiben.

5. SamSam című könyvsorozatának hősét saját fia ihlette; ebből később egy tévésorozat is készült, melyet világszerte több mint 200 millióan láttak már. Persze, a másik fia sem maradhatott könyv nélkül, így született meg, a L'Ecole de Léon, azaz a Léon iskolája című kötet.

Forrás: Westword

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.