Hírek robin_cook

Robin Cook Magyarországra jön

Valuska László | 2008. május 07. |
A híres orvoskrimi-író, Robin Cook jövő héten Magyarországra jön.

Robin Cook orvosnak tanult, diplomáját a Columbia Egyetem, illetve a Wesleyan Egyetem orvostudományi karán szerezte, posztgraduális tanulmányait a Harvardon fejezte be. A mai napig úgy gondol magára, mint egy orvosra, aki ír, és nem úgy, mint egy íróra, aki történetesen éppen orvos. Néhány éve még praktizált egy oktatókórházban, saját bevallása szerint csak a szabadidejében írt. Az írást ma is kihívásnak tartja - írja róla a könyvkiadó összegzése.

Első könyve, A gyötrelem éve 1972-ben jelent meg. Főszereplője maga az író, aki a saját bőrén tapasztaltak alapján hitelesen mutatja be a medikusnövendékek első, gyakornoki évét. Ez a könyv jelentősen meghatározta további írói pályafutását, illetve kialakította történeteinek jellegzetes, borzongató, orvosi hátterét.

Regényeiben igyekszik aktuális problémákkal foglalkozni, legyen az orvostudomány vagy mondjuk a bioterrorizmus. Az elsők között - ha nem először - írt regényeiben olyan, a maguk idejében újdonságnak számító, pikáns témákról, mint a szervadományozás és szervátültetés, vagy a géntechnológia.

Robin Cook népszerűségének okát abban látja, hogy bárki beteg lehet; a cápákkal fenyegető tengert, a kísértetházakat elkerülheti az ember, de a kórházak olykor kikerülhetetlenek.

Könyvei a filmrendezők figyelmét is felkeltették, és az 1977-ben megjelent Kóma című kötetéből már 1978-ban elkészítették az első adaptációt. Ezt követték a Szfinx, a Műhiba, a Halálfélelem, a Járvány, a Haláltusa, az Invázió és a Halálos félelem televíziós és moziváltozatai.

Huszonhét regénye jelent meg eddig, magyarul az utolsó a Válság volt, amelyet 2006-ban adott ki az Alexandra, és amelynek témája egy orvosi műhibaper. Angol nyelven tavaly jelent meg Critical című regénye, amelyet idén júniusban ad ki magyarul az Alexandra.

Anyu könyvespolcán szinte csak Cook-könyvek voltak, végeláthatatlanul sorakoztak a különböző orvosos sztorik, amikben az istent játszó köpenyesek visszaéltek hatalmukkal. Nekem talán a Kóma volt a kedvencem. Olyan régen olvastam, hogy ma elő kell venni. A Nyugati téren lévő Alexandra könyvesboltban beszélgetnek vele.


Május 13., (kedd) 11 óra – sajtótájékoztató
Helyszín: Nyugati téri Alexandra Könyvesház
A sajtótájékoztatón a szerzővel Gyuris Norbert beszélget.
Május 13., (kedd) 17 óra – közönségtalálkozó
Helyszín: Nyugati téri Alexandra Könyvesház, Panoráma terem;
a szerzővel Gyuris Norbert beszélget.
Május 13., (kedd) 18 óra – dedikálás
Helyszín: Nyugati téri Alexandra Könyvesház kávézója