Hírek zene roald dahl

Roald Dahl versek nagyzenekarra

.konyvesblog. | 2014. február 20. |

Míg Roald Dahl élt, kevés zenei adaptáció készült gyerekkönyveiből. Az egyetlen, dalokkal megtámogatott Dahl-mű a Charlie és a csokigyár eredeti moziváltozata volt, Gene Wilderrel a főszerepben, ám az író egyáltalán nem volt elégedett a végeredménnyel. Pedig nagy zenerajongó hírében állt, még a munkára is zenével hangolódott. Azt vallotta, hogy egy nagyszerű zenedarab meghallgatása után egyszerűen képtelenség rossz könyvet írni. Ma már rengeteg, a művei által inspirálta zenés darab létezik, elég csak a Matilda Broadway-feldolgozására, vagy A fantasztikus Róka úr operaváltozatára gondolni. Kellett egy kis idő, míg a zenészek ráébredtek, hogy a gyerekdaraboknak nem kell feltétlenül csöpögősnek, vagy túlzottan biztonsági játéknak lenniük - különösen nem Roald Dahl esetében. Most a Londoni Filharmonikusok vették elő 1983-as verseskötetét, a Dirty Beasts-et, és adaptálták belőle nagyzenekarra a tarajos sülről szóló történetet. A sztori szerint egy mohó kislány nem veszi észre a különbséget egy szikla és egy tarajos sül között, ezért az állat tüskéit a fogorvosnak kell eltávolítani a fenekéből. A darab zeneszerzője,  Ben Wallfisch, Prokofjev Péter és a farkasából merített ihletet, a hallgatóság pedig nagyon élvezte a kész művet.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.