Hírek zene roald_dahl

Roald Dahl versek nagyzenekarra

.konyvesblog. | 2014. február 20. |

Míg Roald Dahl élt, kevés zenei adaptáció készült gyerekkönyveiből. Az egyetlen, dalokkal megtámogatott Dahl-mű a Charlie és a csokigyár eredeti moziváltozata volt, Gene Wilderrel a főszerepben, ám az író egyáltalán nem volt elégedett a végeredménnyel. Pedig nagy zenerajongó hírében állt, még a munkára is zenével hangolódott. Azt vallotta, hogy egy nagyszerű zenedarab meghallgatása után egyszerűen képtelenség rossz könyvet írni. Ma már rengeteg, a művei által inspirálta zenés darab létezik, elég csak a Matilda Broadway-feldolgozására, vagy A fantasztikus Róka úr operaváltozatára gondolni. Kellett egy kis idő, míg a zenészek ráébredtek, hogy a gyerekdaraboknak nem kell feltétlenül csöpögősnek, vagy túlzottan biztonsági játéknak lenniük - különösen nem Roald Dahl esetében. Most a Londoni Filharmonikusok vették elő 1983-as verseskötetét, a Dirty Beasts-et, és adaptálták belőle nagyzenekarra a tarajos sülről szóló történetet. A sztori szerint egy mohó kislány nem veszi észre a különbséget egy szikla és egy tarajos sül között, ezért az állat tüskéit a fogorvosnak kell eltávolítani a fenekéből. A darab zeneszerzője,  Ben Wallfisch, Prokofjev Péter és a farkasából merített ihletet, a hallgatóság pedig nagyon élvezte a kész művet.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.