Ray Bradbury egy könyvtár pincéjében írta meg a Fahrenheit 451 első változatát

Ray Bradbury egy könyvtár pincéjében írta meg a Fahrenheit 451 első változatát

A Fahrenheit 451 egy érmés írógépen készült a UCLA könyvtárának alagsori termében. Az író azért ott dolgozott, mert odahaza szívesebben játszott a lányaival írás helyett.  

vn | 2024. június 03. |

„Ha Ray Bradbury a Fahrenheit 451 1953-as első vázlatát egy könyvtár érmés írógépén írta, amely minden 30 percért 10 centet kért, és összesen 9,80 dollárt költött, hány órájába telt a szerzőnek, hogy elkészítse a történetet?”. Sosem jeleskedtem a szöveges matekpéldák megoldásában, de első ránézésre az előbbi nem tűnik kivitelezhetetlennek.

ray bradbury
Fahrenheit 451 és más történetek
Ford. Loránd Imre, Pék Zoltán, Török Krisztina, Agave, 2023, 255 oldal
-

Miért kell egy írónak bér-írógépet használnia?

Most, hogy mindenki kiszámolta az eredményt, vessünk egy pillantást a körülményekre is, mert hasonlóan érdekesek. Először is, mi az az érmés írógép? A kilencvenes években eszmélők számára a nyilvános telefonfülkékhez, a kétezres években szocializálódóknak a netkávézókhoz lehetne hasonlítani ezt a szolgáltatást.

Eddig rendben is van, de vajon miért kellett egy írónak bér-írógépet igénybe vennie? Amint az Open Culture cikkéből kiderül, Bradbury korábban a családi házuk garázsában dolgozott, amikor viszont megszülettek a gyerekei, helyszínt kellett változtatnia,

hiszen állandóan bekopogtak a papához az üvegablakon.

Bradbury legtöbbször csatlakozott hozzájuk, így ahelyett, hogy egy novellán vagy egy hosszabb kompozíción dolgozott volna, a lányaival töltötte az időt. Aztán, mivel a családi kassza megcsappant alaposan, be kellett látnia, hogy szigorúbb munkarendre van szüksége, úgyhogy a UCLA Powell Könyvtárának pincéjébe tette át a székhelyét.

„Éljetek a könyvtárban!”

Egy 2001-ben tartott írói szimpózium alkalmával Bradbury azt tanácsolta a hallgatóinak, hogy „az átkozott számítógépetek és az internet helyett éljétek a napjaitokat a könyvek között”. Ennek a Fahrenheit írása közben ő is eleget tett, de a tempójából arra következtethetünk, hogy hiányoztak neki a lányai. Persze nem a regény ma ismert verzióját pötyögte be az érmés írógépbe,

hanem egy karcsúbb, A tűzoltó címet viselő novellaváltozatot.

Amelyet később a kiadója kérésére regénnyé bővített. Hogy ezt ugyancsak az alagsori írógépteremben tette-e, arra vonatkozóan nem találtunk adatokat, az viszont biztos, hogy a gyorsaság nem ment a minőség kárára. Bradbury sem gondolta másképp, elvégre egy, az eredeti megjelenést 22 évvel követő újranyomás előszavában az író azt fogalmazta meg, hogy „Egyetlen gondolatot vagy szót sem változtattam meg a szövegben”.

Forrás: Open Culture

Nyitókép: Wikipedia

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ray Bradbury és az utolsó nagy világjárvány

Ray Bradbury a 2000-es évek elején teljesen le volt döbbenve, hogy a világ kulturális emlékezetéből teljesen kihullott a spanyolnátha-járvány. Ő sosem felejtette el, hiszen a családját is számos veszteség érte.

...
Nagy

Bradbury disztópiájában érzéki gyönyört okoz a könyvek elégetése

...
Beleolvasó

Ray Bradbury: Fahrenheit 451 és más történetek (részlet)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.