Ilyen volt a 19. században a Cosmopolitan

Ilyen volt a 19. században a Cosmopolitan

.konyvesblog. | 2014. május 03. |

o-COVER-900.jpgMi lesz abból, ha összegyúrjuk Martha Stewartot, az Allure magazint és az amerikai egészségügyi hírportált, a WebMD-t? Például a Le Nécessaire des Dames, Véritable Trésor de la Toilette, de la Santé, et d'Économie Domestique - egy tizenkilencedik századi zsebenciklopédia nők számára, amelyből a korabeli lányok, asszonyok mindent megtanulhattak, ami az 1820-as években való boldoguláshoz kell. A hajfestéstől a bronzosító használatán át a legmakacsabb foltok eltávolításáig.

Az apró narancssárga könyvekben szépségtippeket, a személyes higiéniához, valamint otthoni orvosláshoz kapcsolódó praktikákat olvashattak, de a kártevők elleni védekezéshez és a folteltávolításhoz is kaptak ötleteket.

o-BOOKS-900.jpgA zsebenciklopédia első kötete a személyes higiéniáról, a bőr- és hajápolásról szól, valamint szépség- és öltözködési tippeket ad. A másodikban a kártevők, a foltok és a takarítás kerülnek szóba, a harmadikból és a negyedikből pedig házi gyógypraktikákat, valamint a megfelelő elsősegélynyújtást tanulhatták a nők. A könyvecske 1827-ben jelent meg, épp abban az időben, amikor az útmutatók elkezdtek felbukkanni a könyvpiacon. Akkoriban tűntek fel az első éttermek is, ezért megjelentek az asztali etikettet taglaló könyvecskék, de állattenyésztésről vagy háztartásvezetésről is lehetett olvasni. A most elárverezett női zsebenciklopédiát nagyon vékony papírra nyomták, ami a csereberélésben gyakran megsérült, így mostanra alig néhány példánya maradt fenn. Bár a könyv elsősorban a polgárlányoknak készült, mégsem ők, hanem sokszor a szolgáik vagy a háztartási alkalmazottaik forgatták.

o-INSIDE-900.jpg

A modern női magazinokból ismert 8 dolog, amit megtehetsz, hogy fiatalabbnak látsszon a hajad típusú cikkek már abban a korban sem voltak ismeretlenek. A ráncok ellen például egy hagymaléből, mézből és olvasztott viaszból álló maszkot javasoltak, a hangyák ellen dohányt, a rossz lehelet ellen timsót és vizet, a görcsök ellen pedig zsályát és fahéjat.

Forrás: HuffPost