POKET – Kortárs és klasszikus irodalmat is vehetünk az automatákból

Kiss Orsi | 2018. április 17. |

(Kép forrása)

Április 11-én, a költészet napján indították el az első POKET-automatákat, melyekből egyelőre öt cím közül választhat, aki otthon vagy utazás közben olvasna, ahelyett, hogy a telefonját nyomkodja vagy csak kibámul az ablakon. Kipróbáltuk az egyiket.

A lányom ötödikes, most kezdik olvasni A Pál utcai fiúkat, és hiába örököltünk családon belül egy régi példányt, amikor meghallotta, hogy automatából (!) is vehet egy vadiújat, azonnal eldőlt, hogy muszáj kipróbálnunk. Mivel napi szinten jövünk-megyünk a Keleti pályaudvar mellett, kézenfekvőnek tűnt, hogy az ott kihelyezett automatából szerezzük be a könyvet, de még jó, hogy előtte megnéztem a projekt Facebook-oldalát, mert kiderült, hogy azon a helyszínen egyelőre még nem helyezték üzembe a gépet. Innen tudtam meg azt is, hogy az automaták sok helyen csak régi ötszázast és ezrest fogadnak el, szóval, jó előre felkészülni. A szervezők azt ígérik, hogy egy hónapon belül átállnak a bankkártyás és mobiltelefonos fizetési lehetőségre is.

Mi végül a Vígszínház jegypénztára melletti automatánál próbálkoztunk, ahol a meghirdetett öt címből csak három volt elérhető (Szerb Antal Utas és holdvilág, Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk, Krúdy Gyula Ady Endre éjszakái). Amíg ott voltunk, egy lány például kimondottan Csáth Géza Egy elmebeteg nő naplóját kereste (hiába), de Esterházy Péter És mesélni kezdtem című kötete sem volt akkor elérhető. Hogy utóbbi miért nem kapható, arról Vecsei H. Miklós mesélt egy Facebook-videóban. Röviden az történt, hogy nyomdahiba miatt újra kellett külföldön nyomtatni a kötetet, és bár 200 darabot elhoztak a programindító eseményre, de a többi a kínai bürokrácia miatt elakadt a határon. Viszont úgy terveznek, hogy kedden már az automatákban lesznek az EP-könyvek is. A szervezők azt írják a Facebook-oldalukon, hogy a nagy érdeklődés miatt a város több pontján kiürültek az automaták, melyeket folyamatosan töltenek, szóval, érdemes újra próbálkozni.

Maga a kötet (ha szigorúan könyvtárgyként tekintünk rá) egyébként tetszetős, kellemes tapintású. A lányomnak az volt az egyik első észrevétele, hogy nagyon kicsik a betűk, és ebben van valami, függetlenül attól, hogy a zsebkönyv-műfaj nem épp a nagy betűméretnek kedvez, de ha azt vesszük, hogy sokan metrón vagy buszon állva/ülve olvassák, ez is egy szempont lehet. A könyvet amúgy jó kézbe venni, az egész kiadvány pedig tényleg elfér egy nagyobb zsebben. Lesznek majd új címek, addig is a POKET ott lesz a nyári fesztiválokon, és azt ígérik, hogy ősztől a legkisebb falvakban is elkezdik népszerűsíteni a kezdeményezést.

Mi az a POKET? A POKET a Sztalker Csoport olvasásnépszerűsítési projektje; utóbbit Osváth Gábor producer, ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei H. Miklós színészek alapították. A kötetek kiválasztásában, illetve magában a projektben Grecsó Krisztián író is aktívan részt vesz.

Hol vannak az automaták? Jelenleg a Déli-pályaudvar aljában, a Széll Kálmán téri metró megállóban, a Vígszínház jegypénztárában, valamint a Móricz Zsigmond körtéren a Gomba oldalában üzemelnek az automaták. A Stadionoknál és a Keleti pályaudvarnál dolgoznak „egy szerkezet kiépítésén, amellyel lejutnak a gépek”. A Madách téri automata végleges helyét még egyeztetik a társasházzal, valamint az Örkény Színházzal.

Miért csak férfi szerzők könyvei elérhetők? „Úgy alakult a történelem, hogy szinte lehetetlen jogdíjmentes női szerzőt megjelentetni magyar nyelven. De a sorozat válogatói, Vecsei H. Miklós és Grecsó Krisztián megegyeztek, hogy ’ha ingük, gatyájuk is rámegy, női szerző lesz a hatodik’. (...) Már folynak egyébként a tárgyalások egy nagyobb magyar kiadóval, hogy esetlegesen tudnak-e átadni nekünk női szerzők jogaiból” – írták a szervezők a Facebookon.