Fokozódik a botrány a Philip Roth-könyvek körül: az egyik életrajzíróját is szexuális zaklatással vádolják

Fokozódik a botrány a Philip Roth-könyvek körül: az egyik életrajzíróját is szexuális zaklatással vádolják

Korábban már írtunk róla, hogy két, egymással rivalizáló életrajzi könyv is érkezik tavasszal Philip Roth-ról. Hamarosan kiderült, hogy a 2018-ban elhunyt író nőkhöz való viszonyáról mindkét életrajz elég kellemetlen dolgokat állít. Most a hivatalosnak tartott életrajz szerzőjét vádolta meg több nő is szexuális zaklatással és visszaéléssel.

sa | 2021. április 23. |

Leállította az új Philip Roth: The Biography szállítását és promócióját az amerikai WW Norton kiadó, miután a szerzőjét, Blake Baileyt több volt tanítványa is szexuális zaklatással és visszaéléssel vádolta meg, írja a Guardian. A könyv brit kiadója, a Penguin Random House-hoz tartozó Vintage nem csatlakozott ehhez a döntéshez, viszont az amerikaiakhoz hasonlóan ők is azt nyilatkozták, hogy komolyan veszik a vádakat és figyelemmel követik az eseményeket.

Bailey a kilencvenes években a New Orleans-i Lusher Middle Schoolban tanított. Most több korábbi tanítványa is azzal vádolja, hogy Bailey helytelenül és manipulatívan viselkedett velük. A volt tanulók a ‘grooming’ kifejezést használták, ami azt jelenti, amikor egy felnőtt olyan bizalmi és érzelmi kapcsolatot alakít ki gyerekekkel vagy fiatalokkal, amiben aztán manipulálni és bántalmazni tudja őket. A vádak szerint, miután ezek a lányok végeztek az iskolában, Bailey szexuális irányba akarta terelni - vagy meg is tette - ezeket a tanár-diák ismeretségeket. Az egyik diákja, Eve Crawford Peyton ezen túl azzal is vádolja, hogy 22 éves korában a férfi megerőszakolta őt.

A LA Times idézett egy levelet, amiben Peyton azt írta, hogy ezekről már évtizedek óta „suttogtak”. 

„(Bailey) viselkedése nyílt titok volt, és abszolút egy mintát követett, a grooming tankönyvi példája volt, de soha senki nem mondott semmit… Ami azt illeti, akkor (Bailey) nem tett semmit, nyolcadikban nem. De lefektette az alapokat. Mocskos viccekkel, sunyi megjegyzésekkel, ölelésekkel, amik egy kicsit túl sokáig tartottak, és arra bátorított, hogy meséljünk neki a személyes életünkről, miután középiskolába mentünk (‘Írj nekem a legutóbbi hancúrozásodról’).”

Bailey tagadja a vádakat, az ügyvédje azt mondta a Times Picayune/New Orleans Advocate-nek, hogy Bailey soha nem viselkedett helytelenül egy diákjával sem, és soha nem kapott panaszt, míg a Lusherben tanított. Az iskola szóvivője is megerősítette, hogy az író viselkedésére nem érkezett panasz abban a bő kilenc évben, míg náluk dolgozott.

A gépezet viszont már beindult, kedden Story Factory irodalmi ügynökség is megvált Baileytől, a LA Timesnak azt nyilatkozták, hogy azonnal, amint hírt kaptak a felkavaró állításokról.

Bailey Philip Roth-könyve április elején jelent meg, és a Guardian szerint az elmúlt évek egyik leginkább várt életrajza volt. A lap kiemeli: sok recenzió foglalkozott azzal, amiket Bailey írt arról, hogy Roth hogyan bánt a nőkkel. 

(Kiemelt képen Blake Bailey. Forrás: Wikipedia)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Nőgyűlölettel és szexizmussal vádolják Philip Roth-ot életrajzírói

Korábban már beszámoltunk róla, hogy az amerikai könyvpiacon hamarosan két Philip Roth életrajz is megjelenik. A feszültségeket csak fokozza, hogy a 2018-ban elhunyt író életéről zavarba ejtő dolgok is kderültek.

...
Hírek

Jövőre két Philip Roth-életrajz jön Amerikában

Egy izgalmas életrajzi háború kezd kibontakozni az amerikai könyvpiacon, ahol jövőre pár nap eltéréssel jelenik meg két különböző Philip Roth-biográfia. A finom üzengetés már megkezdődött.

...
Nagy

Zadie Smith: Philip Roth a medencében sem volt másmilyen, mint az íróasztalánál