Péterfy Gergely: A gyerek joga annyi, hogy kussol

Forgách Kinga | 2020. március 03. |

Péterfy Gergely

Fotó: Valuska Gábor

„Takaró Mihály szerint az iskola nem a gyerekek igényeit kielégítő intézmény. Igaza is van. Egy gyerek szenvedjen.” – írta gúnyosan Péterfy Gergely friss posztjában, amelyben az új Nemzeti alaptanterv egyik összeállítójának kijelentésére reagált.

Takaró Mihály irodalomtörténész egy Magyar Nemzetnek adott interjúban beszélt arról a minap, hogy szerinte nem az a cél, hogy a tananyagban szereplő olvasmányok meghozzák a gyerekek kedvét az olvasáshoz. Szó szerint ezt mondta:

„Én nem értek egyet azzal, hogy mindegy, mit olvas a gyerek, csak olvasson. Az iskola nem a gyermekek igényeit kielégítő intézmény, hanem az a feladata, hogy átörökítse a nemzeti kultúrát.”

Péterfy Gergely Körmöst az iskolákba! című írásával ragált az oktatáspolitikában aktívan résztvevő Takaró kijelentésére, kifigurázva a hozzáállása abszurditását:

„Egy gyerek szenvedjen. Érezze, hogy egy kis senki a nagyhatalmú felnőttek között. A joga annyi, hogy kussol, megcsinálja, amit mondanak neki, és főképp: nem zavarja a felnőtteket felesleges kérdésekkel. Csöndben ül az órán, bemagolja a leckét, és ha nem mondja fel hibátlanul, egyes. Jelentés, körmös, Wass Albert.”

A bejegyzés második felében pedig arra figyelmeztetett, hogy a populizmus egyik nagy felhajtóereje a társadalmi bosszúvágy, nekünk viszont nem szabad hagyni, hogy a következő generáció ugyanúgy boldogtalanságban és megaláztatások közepette töltse a gyerekkorát, ahogy a korábbi nemzedékek:

„Mindent el kell követni, hogy összeomoljon ez a társadalmi hazárdjáték, és hogy ezek az emberek az egész befektetésüket elbukják, különben a következő és azutáni generációknak (akkor már a mi hibánkból is) még több szenvedéssel kell majd szembenézniük.”

Péterfy Gergely teljes posztja ITT olvasható.

Az évtized könyve
...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 3.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 1.

...
Nagy

Az évtized legemlékezetesebb világirodalmi könyvei 5.