Péterfy Gergely: A gyerek joga annyi, hogy kussol

Forgách Kinga | 2020. március 03. |

Péterfy Gergely

Fotó: Valuska Gábor

„Takaró Mihály szerint az iskola nem a gyerekek igényeit kielégítő intézmény. Igaza is van. Egy gyerek szenvedjen.” – írta gúnyosan Péterfy Gergely friss posztjában, amelyben az új Nemzeti alaptanterv egyik összeállítójának kijelentésére reagált.

Takaró Mihály irodalomtörténész egy Magyar Nemzetnek adott interjúban beszélt arról a minap, hogy szerinte nem az a cél, hogy a tananyagban szereplő olvasmányok meghozzák a gyerekek kedvét az olvasáshoz. Szó szerint ezt mondta:

„Én nem értek egyet azzal, hogy mindegy, mit olvas a gyerek, csak olvasson. Az iskola nem a gyermekek igényeit kielégítő intézmény, hanem az a feladata, hogy átörökítse a nemzeti kultúrát.”

Péterfy Gergely Körmöst az iskolákba! című írásával ragált az oktatáspolitikában aktívan résztvevő Takaró kijelentésére, kifigurázva a hozzáállása abszurditását:

„Egy gyerek szenvedjen. Érezze, hogy egy kis senki a nagyhatalmú felnőttek között. A joga annyi, hogy kussol, megcsinálja, amit mondanak neki, és főképp: nem zavarja a felnőtteket felesleges kérdésekkel. Csöndben ül az órán, bemagolja a leckét, és ha nem mondja fel hibátlanul, egyes. Jelentés, körmös, Wass Albert.”

A bejegyzés második felében pedig arra figyelmeztetett, hogy a populizmus egyik nagy felhajtóereje a társadalmi bosszúvágy, nekünk viszont nem szabad hagyni, hogy a következő generáció ugyanúgy boldogtalanságban és megaláztatások közepette töltse a gyerekkorát, ahogy a korábbi nemzedékek:

„Mindent el kell követni, hogy összeomoljon ez a társadalmi hazárdjáték, és hogy ezek az emberek az egész befektetésüket elbukják, különben a következő és azutáni generációknak (akkor már a mi hibánkból is) még több szenvedéssel kell majd szembenézniük.”

Péterfy Gergely teljes posztja ITT olvasható.

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.