Péterfy Gergely: A gyerek joga annyi, hogy kussol

Forgách Kinga | 2020. március 03. |

Péterfy Gergely

Fotó: Valuska Gábor

„Takaró Mihály szerint az iskola nem a gyerekek igényeit kielégítő intézmény. Igaza is van. Egy gyerek szenvedjen.” – írta gúnyosan Péterfy Gergely friss posztjában, amelyben az új Nemzeti alaptanterv egyik összeállítójának kijelentésére reagált.

Takaró Mihály irodalomtörténész egy Magyar Nemzetnek adott interjúban beszélt arról a minap, hogy szerinte nem az a cél, hogy a tananyagban szereplő olvasmányok meghozzák a gyerekek kedvét az olvasáshoz. Szó szerint ezt mondta:

„Én nem értek egyet azzal, hogy mindegy, mit olvas a gyerek, csak olvasson. Az iskola nem a gyermekek igényeit kielégítő intézmény, hanem az a feladata, hogy átörökítse a nemzeti kultúrát.”

Péterfy Gergely Körmöst az iskolákba! című írásával ragált az oktatáspolitikában aktívan résztvevő Takaró kijelentésére, kifigurázva a hozzáállása abszurditását:

„Egy gyerek szenvedjen. Érezze, hogy egy kis senki a nagyhatalmú felnőttek között. A joga annyi, hogy kussol, megcsinálja, amit mondanak neki, és főképp: nem zavarja a felnőtteket felesleges kérdésekkel. Csöndben ül az órán, bemagolja a leckét, és ha nem mondja fel hibátlanul, egyes. Jelentés, körmös, Wass Albert.”

A bejegyzés második felében pedig arra figyelmeztetett, hogy a populizmus egyik nagy felhajtóereje a társadalmi bosszúvágy, nekünk viszont nem szabad hagyni, hogy a következő generáció ugyanúgy boldogtalanságban és megaláztatások közepette töltse a gyerekkorát, ahogy a korábbi nemzedékek:

„Mindent el kell követni, hogy összeomoljon ez a társadalmi hazárdjáték, és hogy ezek az emberek az egész befektetésüket elbukják, különben a következő és azutáni generációknak (akkor már a mi hibánkból is) még több szenvedéssel kell majd szembenézniük.”

Péterfy Gergely teljes posztja ITT olvasható.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.