Ötvenmilliónál jár Az éhezők viadala

.konyvesblog. | 2012. augusztus 06. |

Suzanne Collins: A kiválasztott

Agave, Budapest, 2012, 3480 Ft 2958 Ft

Az éhezők viadala három kötete az Egyesült Államokban együttesen elérte az 50 milliós példányszámot. A trilógiát kiadó Scholastic számaiból kiderül, hogy az első kötetből, Az éhezők viadalából (ez először 2008-ban jelent meg) eddig több mint 23 millió, a Futótűzből több mint 14 millió, A kiválasztottból több mint 13 millió angol nyelvű példányt nyomtattak. A trilógia sikerének is köszönhetően – a cég közleménye szerint – fiskális szempontból nagyszerűen alakul az idei év a Scholastic számára. A kiadó arra számít, hogy ha 2013-ban bemutatják a trilógia második kötetéből készült filmet, az megint nagyban megdobhatja az eladásokat.

Suzanne Collins írónő amerikai katonacsalád sarja és hosszú évekig gyártotta futószalagon ifjúsági tévésorozatok forgatókönyveit. Az éhezők viadala ötlete állítólag tévézés közben fogant meg benne, amikor a valóságshowk és az afgán háború képsorai között kapcsolgatott. A harc és a nyilvánosság kétségkívül központi motívumai disztópikus trilógiájának, amely sok ismert elemből építkezve egy egyedi, sőt többszörösen meglepő alkotás lett.

A történet szerint Panem országában járunk valamikor a távoli jövőben. A szuperfejlett Észak-Amerika összeomlott, megszűnt, a Sötét Kor háborúi pedig megtizedelték a lakosságot, amely most 12 körzetben oszlik el. A körzetek más és más tevékenységre specializálódtak, van, ahol fát termelnek, míg másutt bányásznak. A 12 körzeten a gazdag Kapitólium uralkodik, a városállam, amely győzedelmeskedett az utolsó háborúban: amikor föllázadt ellene a többi terület, ő leigázta mind a tizenkettőt és földig rombolta a tizenharmadikat. Hogy az elnyomott lakosság ne felejtse el a „bűnét”, a Kapitólium minden évben megrendezi az Éhezők Viadalát, ezt a brutális valóságshowt, ahol a körzetekből kisorsolt 12 és 18 év közötti fiúknak és lányoknak, szám szerint 24-nek, élő adásban kell megküzdeniük egymással, mígnem csak egyetlen marad életben. A körzeteknek természetesen kötelező nézni a műsort.

Az első könyv, Az éhezők viadala (részletért klikk ide), tényleg egy viadal története. Nagyrészt az Aréna nevű tévéstúdióban játszódik, ahol a „kiválasztott” gyerekek kénytelenek sorra leöldösni egymást. A tizenhat éves Katniss Everdeen itt előbb egy Ruta nevű 11. kerületi kislányt vesz oltalmába, majd Peeta életéért kell küzdenie, miután elhatározzák, ők ugyan nem fogják kinyírni egymást. A tévénézők élőben drukkolhatnak a kis gyilkosoknak, sőt nagyobb összegért ajándékot is küldhetnek az Arénába. Katniss és Peeta rájönnek, hogy a romantika bejön a nézőknek, ezért egyre érzelmesebben viselkednek, amire érkezik is gyógyszer, élelem, és életben tudnak maradni. Panem vezetésének azonban nem tetszik, hogy ez a két gyerek nem a szabályok szerint viselkedik, és ugye ők irányítják a játék menetét.

A második rész, a Futótűz, Katniss és Peeta kalandjait követi a győzelem után. Ha azt hitték, hogy most nyugtuk lesz, nagyon tévedtek. A Kapitólium keze messzire elér, és igen zavarja őket, hogy Katniss ilyen lázító hatással van a körzetekre. 25 évente az Éhezők Viadala helyett a Nagy Mészárlást rendezik meg, ami egy még brutálisabb viadal, a túlélés szinte lehetetlen. A 75. évben úgy határoznak, a korábbi győztesek közül sorsolják ki a 24-et, és „véletlenül” a 12. körzet hivatalos szerelmesei is bekerülnek.

A befejező kötetből, A kiválasztottból kiderül, hogy Katniss túléli a Nagy Mészárlás botrányos és mindent megváltoztató végkifejletét. Gőze nincs, mi történt Peetával és mi folyik a Kapitóliumban. És komoly kétségei támadnak, hogy a 13. körzet valóban elpusztult-e… Ha eddig csak közvetve, Katniss Everdeennek most közvetlenül is meg kell küzdenie a Kapitólium zsarnokaival, a többi elégedetlennel szövetkezve, és csak reménykedhet, hogy az új hatalmak nem fognak csalódást okozni és a szerettei is túlélhetik valahogy.