Nyilvánosságra került Salinger levele Hemingwayhez

.:wendy:. | 2010. április 02. |

1946 nyarán a fiatal és háborúban meggyötört J.D. Salinger segítséget kért egy másik írótól, akinek életét és karrierjét szintén meghatározta a háború, egy írótól, akivel korábban a háború alatt találkozott Európában.

"Az önnel folytatott beszélgetéseim adták számomra a legtöbb reményt ebben az egészben", írta Salinger Ernest Hemingwaynek. A levelet ezen a héten mutatják be először a nyilvánosságnak a bostoni John F. Kennedy Könyvtárban. A közzététel oka elsősorban a Salinger iránt megnövekedett figyelem. A levél - amely eddig csak a kutatók számára volt elérhető és a 30 éve a könyvtárban létrehozott Hemingway-gyűjtemény része - nagyszerű betekintést enged Salinger fanyar humorába és, hogy milyen is volt a szerző a Zabhegyező megjelenése előtt.

A levélben, "Dear Poppa"-ként szólítja meg Hemingwayt és Jerry Salingerként írja azt alá, ez is mutatja, hogy közel álltak egymáshoz. Viccesen Holden Caulfieldhoz hasonlítja magát, aki már korábban, a Zabhegyező előtt megjelent a szerző novelláiban. A levelet egy nürnbergi kórház pszichiátriai osztályáról írta és tudja benne Hemingway-jel, hogy "nincs semmi gond, talán csak annyi, hogy az állandó reménytelenség állapotában van" és hogy a levélírással legalább valaki értelmeshez címezheti a gondolatait. Az orvosok kikérdezték a szexuális életéről és a gyerekkoráról, freudi taktikákat akartak bevetni, hogy kimozdítsák melankóliájából.

A levélben Salinger legújabb könyvéről kérdezgeti Hemingwayt és óvja attól, hogy eladja a könyvet egy filmproducernek: "Rajongói klubja elnökeként sok tagunk nevében mondhatom, le Gary Cooperrel!" Saját, még csak induló karrierjéről azt írja: "Írtam pár vérfertőző történetet, több verset és egy színdarabból is kész vannak már részek." Valószínűleg a Zabhegyezőre utalva egy "nagyon érzékeny regényről" is beszél, amely körvonalazódik benne, és míg azt kívánja, hogy minél előbb szabaduljon a seregből, hogy az írásra koncentrálhasson, attól is tart, hogy a pszichiátriai osztályról való kikerülése miatt majd bolondnak fogják bélyegezni és ez még a karrierjét is tönkreteheti.

A bostoni könyvtár vezetője szerint semmi nem utal arra, hogy Hemingway válaszolt volna a levélre. "lehetséges, hogy valahol létezik ez a levél, de Hemingway mindig nagyon pontosan vezette és számon tartotta a levelezését, ezért gyaníthatjuk, hogy ez volt az egyetlen levélbeli kapcsolat kettőjük között.

Az április 4-én megrendezésre kerülő ünnepélyes bemutatón részt vesz Hemingway fia, Patrick is, aki ekkor át fogja adni a neves PEN/Faulkner-díjat is a legjobb elsőkönyves szerzőnek Brigid Pasulkanak A Long, Long Time Ago and Essentially True című regényéért.
 

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!