Norvégia nagyban digitalizál

Norvégia nagyban digitalizál

.konyvesblog. | 2013. december 12. |

National_Library_of_Norway_(4454391080).jpgOlvasóterem Oslóban

Norvégia nemzeti könyvtára nem hagyja, hogy elrobogjon mellette a huszonegyedik század, ezért  bedigitalizálja az összes könyvét, és minden norvég IP-címmel rendelkezőnek ingyen hozzáférhetővé teszi. A könyvtár tervei szerint 15-20 év alatt végeznek is az összes tulajdonukban lévő olvasmánnyal. A kezdeményezés 2006-ban indult, tehát a norvégok legkorábban 8 év múlva olvashatják a teljes gyűjteményt.

2012-re a könyvtár már végzett 350 ezer újság, 235 ezer könyv and 240 ezer kézirat digitalizálásával. A hatalmas projekt hasonlít az Egyesült Királyság, vagy Finnország hasonló digitalizálási kezdeményezéséhez, az USA pedig 2013 elején indította első, csak digitális könyvtárát.

Norvégia egy lépéssel tovább ment, és minden szerzői joggal nem védett, és védett tartalmat is felajánlott a népnek. A nem védett tartalom egyébként a norvég IP-címmel nem, de norvég nyelvtudással rendelkező felhasználók számára is elérhető lesz. Ha minden kiadványt, rádió- és Tv-műsort bedigitalizáltak, a gyűjtemény úgy fog működni, mint „nemzeti emlékbank”.  A könyvtár természetesen nem szabadul  meg a könyvektől, ha elkészült a digitalizálás, az online gyűjtemény azonban megkönnyíti majd az információszerzést. Lehet, hogy pár év múlva senki más nem üldögél majd a könyvtárak olvasótermeiben, csak Günter Grass?

Forrás: HuffPost