Elhunyt a Hegedűs a háztetőn rendezője

Elhunyt a Hegedűs a háztetőn rendezője

ko | 2023. január 23. |

Norman Jewison, a Holdkórosok, A Thomas Crown-ügy és a Jézus Krisztus szupersztár kanadai születésű, háromszoros Oscar-jelölt rendezője szombaton, 97 évesen hunyt el otthonában.

Forró éjszakában című, 1967-ben bemutatott filmje John Ball 1965-ben megjelent azonos című regénye alapján készült, de legendás filmje, a Hegedűs a háztetőn is adaptáció, a Sólem Aléchem Tóbiás, a tejesember című regénye alapján 1964-ben bemutatott, majd világszerte nagy sikerrel játszott musical filmváltozata.

A filmrendező, aki mindenekelőtt mesemondónak tartotta magát, sokoldalú művész volt, és Hollywoodban, ahol a legtöbb rendező egy-egy műfajban alkot, ő mindenben otthonosan mozgott, a legkülönbözőbb műfajokban (krimi, musical, vígjáték, szatíra) tudott kiemelkedő és időtálló alkotásokat készíteni. Bár rendezőként sosem kapott Oscart,

filmjeit összesen 46 alkalommal jelölték valamelyik kategóriában, ezek közül 12 esetben pedig el is nyerték a díjat.

A 71. Oscar-gálán 1999-ben átvette az Irving Thalberg-díjat, és így buzdította a fiatal filmeseket: „Csak találjatok néhány jó sztorit. Ne törődjetek azzal, mi az első tíz, az utolsó tíz. Tudjátok, hogy a legnagyobb bevételt hozó film nem feltétlenül a legjobb film. Szóval csak olyan történeteket meséljetek el, amelyektől nevetünk és könnyekre fakadunk, és talán elárulunk egy kis igazságot magunkról.”

(Vanity Fair)

A nyitóképen a Hegedűs a háztetőn című film egyik jelenete látható. 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A Booker-jelölt Ilyen apróságok adaptációjával indul a Berlinale filmfesztivál

A hírhedt Magdolna-mosodákról szóló film főszereplője Cillian Murphy.

...
Szórakozás

Németországban díjazták a meghurcolt magyartanárnő esetét feldolgozó filmet

Az Elfogy a levegő az ifjúsági zsűri díját kapta a 72. alkalommal megrendezett Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztiválon.

...
Hírek

A Magyarázat mindenre két díjat is nyert a Chicagói Filmfesztiválon

Reisz Gábor filmje kapta a legjobb nemzetközi nagyjátékfilm és a legjobb forgatókönyv díját.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.