Nőkről szóló könyvvel nem lehet irodalmi díjat nyerni

.konyvesblog. | 2015. június 02. |

man-booker1.jpegA női írók leginkább csak akkor nyernek irodalmi díjakat, ha férfi szereplő szemszögéből írnak, derítette ki Nicola Griffith. Az angol-amerikai írónő az elmúlt tizenöt évben irodalmi díjat nyert regényeket elemezte abból a szempontból, milyen nemű a szerzőjük illetve a narrátoruk.

A Pulitzer-díj ebből a szempontból elég tipikusnak tekinthető: az utóbbi tizenöt évben egyetlen egyszer sem nyerte meg olyan regény, amelynek a főszereplője nő. A díjat elnyerő hat női szerző közül három férfinarrátor bőrébe bújt, a többiek több, különböző nemű elbeszélővel dolgoztak; a nyertesek legnagyobb része férfi volt, férfi narrátorral. Nagyon hasonló eredmények jöttek ki a Man Booker , a National Book Awards, a National Book Critics Circle Awards és a Hugo Award vizsgálata során is. „Ez alapján úgy tűnik, hogy a nők valamiért nem elég érdekesek, nem számítanak.” - kommentálta az eredményt Griffith.

Mindössze egyetlen díj volt, ami megdönteni látszik ezt a trendet: az amerikai ifjúsági regényeket díjazó Newberry Medalt többször nyerte meg olyan történet, amelyben lány az elbeszélő, mint olyan, amelyben fiú. Persze ebből következtetést levonni önmagában elég nehéz, mindenesetre Griffith így sommázta az eredményt: „Úgy látszik, a nőkkel ellentétben a lányok érdekesek. Ők még számítanak.”

Nem könnyű megmagyarázni, mi lehet az oka annak, hogy a női nézőpontból elbeszélt történetek ennyire nem képviseltetik magukat a díjazottak között. Talán a díjak sorsáról döntő irodalmi bírák találják ennyire érdektelennek a nőkről szóló írásokat? Esetleg a női szerzők eleve cenzúrázzák magukat, és inkább férfiakról írnak, hogy esélyesebbek legyenek az elismerésre? Nem lehet tudni, ahogyan azt sem, hogy honnan ered ez a nők történeteit eleve másodrendűnek ítélő világszemlélet. Griffith a karteziánus filozófiára tippel, amely a test-lélek szembeállítást a férfi-nő párossal hozza összefüggésbe: a férfiak a szellemet és a jóságot, míg a nők a testet és a bűnt jelképezik. Az okok homályba vesznek, az eredmények viszont világosak: úgy tűnik, a női hangokat nem hallja meg a világ, legalábbis az irodalmi ítészek biztosan nem.

Más felmérések szerint a női szemszög nem csak az irodalmi díjátadókon alulreprezentált, hanem úgy általában az irodalmi életben is: ami a prominens irodalmi lapokat illeti, még mindig jóval több férfi szerző publikál bennük, mint nő. Pedig nemrég már örvendetesen kiegyenlítettnek tűnt a két nem aránya, 2015-ben azonban a publikáló női írók száma újra látványosan csökkenni kezdett: jelenleg másfélszer annyi férfi közöl írást az irodalmi magazinokban, mint nő.

Forrás: Vocativ, nicolagriffith.com

 

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.