Felfüggeszti új könyve reklámkampányát Houellebecq

.konyvesblog. | 2015. január 09. |

(Kép forrása)

Michel Houellebecq felfüggeszti új regénye, a Behódolás reklámkampányát. A 2022-ben játszódó, iszlamista vezetésű Franciaország mindennapjait vizionáló kötet szerdán jelent meg, épp aznap, amikor két fegyveres brutálisan lemészárolta a Charlie Habdo szatirikus lap több munkatársát.

Az áldozatok között van Bernard Maris közgazdász-publicista, aki Houellebecq barátja volt, és halála nagyon megrázta az írót. Utóbbi ügynöke annyit közölt még az AFP-vel, hogy Houellebecq egy időre most visszavonul a nyilvánosságtól. Az író egyébként egyelőre nincs rendőri védelem alatt.

A Behódolás már a hivatalos megjelenés előtt óriási vihart kavart, miután az internetre kiszivárgott a kézirat. A 2022-ben játszódó történet szerint Franciaországot egy muszlim elnök vezeti, aki a szocialisták és a centralisták segítségével jut hatalomra. Erre utal a regény címe is, a Behódolás az iszlám szó fordítása, amely arabul az Allahnak való behódolást jelenti, a regényben pedig az európai kultúra végét is.

A témában eddig megjelent cikkeink:

A Charlie Hebdo pont most Houellebecqet tette címlapjára

A szatíra ereje, a vallások kritikája mellett érvel Rushdie

Laurent Joffrin, a Libération című napilap szerkesztője akkor úgy vélte, Houellebecq regénye egy olyan mérföldkő, mely a szélsőjobb nézetek visszatértét jelzi a francia szépirodalomba. Az író azonban tagadta, hogy műve provokáció lenne, ő inkább egy lehetséges jövőkép realista víziójának tekinti azt, és tagadta, hogy az iszlámról szóló regénye karácsonyi ajándék lett volna a szélsőjobboldali Marie Le Pennek.

A regény egyébként az Amazonon rögtön bestseller lett; a francia társoldalon jelenleg ez áll az első helyen, utána rögtön a Charlie Hebdo antológiái, illetve a lap munkatársainak művei következnek.

A Charlie Hebdo elleni támadást eddig mások mellett Margaret Atwood, Neil Gaiman és Salman Rushdie is elítélte. J.K Rowling a Twitteren osztott meg egy karikatúrát azzal, hogy "néha egy rajz kifejezőbb annál, mint amire egy író képes lenne". 

Umberto Eco a nácikhoz hasonlította a dzsihadistákat

Umberto Eco híres olasz író és filozófus csütörtökön a nácikhoz hasonlította az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szervezet dzsihadistáit, szerinte ők is osztoznak ugyanis a "világ meghódításának apokaliptikus vágyában". "Nem lenne tisztességes általánosítva a 'muzulmánokról' beszélni, mint ahogy az sem lenne helyes, ha a keresztényeket Cesare Borgia módszerei alapján ítélnék meg" - mondta az író a Corriere della Sera című olasz lapnak adott interjújában, Niccolo Machiavelli "fejedelmére" utalva. "Bizonyosan beszélhetünk azonban az Iszlám Államról, amely a nácizmus egy újabb formája, a tömegpusztító módszereivel és a világ meghódítására törekvő apokaliptikus vágyával" - tette hozzá A rózsa neve című könyv világhírű szerzője.

Az író szerint jelenleg "háború zajlik és mi nyakig benne vagyunk". Eco elmondta, úgy érzi magát mint gyerekkorában, amikor a második világháborús bombázásban soha nem tudta, mikor zuhannak rá bombák. A 83 éves Umberto Eco azután szólalt meg, hogy szerdán muzulmán szélsőségesek megtámadták a Charlie Hebdo című szatirikus lap párizsi székházát és megöltek tizenkét embert.

Forrás: AFP, Bloomberg, MTI