Neil Gaiman egy számára tökéletes világban újra- és újraolvastatná a Sandmant

.konyvesblog. | 2015. május 28. |

Az ötödik – és a tervek szerint az utolsó előtti – Nyitány-kötet is megjelent a héten: Neil Gaiman 2013-ban jelentette be, hogy Morpheus vissza fog térni a Sandman Overture című minisorozatban. A Vulture most nem csak képeket mutatott az új részből, de Gaiman interjút is adott a lapnak, amelyben egyebek között arról beszélt, hogy a címe ellenére az Overture-t (Nyitányt) nem feltétlenül a Sandman előtt kell elolvasni, de javasolja, hogy a Sandman újraolvasása előtt olvassák el a rajongók. Egy szerinte tökéletes világban az emberek először a Sandmant olvasnák el, majd a Sandman: Endless Nights, majd a Sandman: Overture köteteket. Ezt követően pedig visszatérnének a Sandmanhez, és újraolvasnák az egész szériát, ami más világításba helyezne olyan dolgokat, melyeket korábban olvastak.

Neil Gaiman az interjúban kicsit mesélt arról is, hogyan látja fiatalkori önmagát. Azt mondja, ma már sokkal lassabb és zsémbesebb író, és sokkal inkább aggódik azon, hogy amit ír, az vajon működik-e. Annak idején nagyon felszabadítólag hatott rá, hogy azt hitte, a Sandman csak átmenetileg lesz jelen az életében. Mindössze annyit tudott, hogy minden hónappal ki kell jönnie egy olyan képregénnyel, ami elég jó ahhoz, hogy az emberek tovább olvassák, ráadásul annak olyan képregénynek kellett lennie, amelyet ő is szívesen olvasott volna.

26 éves volt, amikor elkezdte a Sandmant, és visszatekintve a legjobb dolognak azt tartja, hogy nem tudta, mit csinál. Ebben pedig az volt a legjobb, hogy senki nem volt – saját magát is beleértve –, aki lebeszélte volna bizonyos dolgokról. Miután nem tudta, hogy esetleg hibát követ el, ez a tény lehetővé tette, hogy megtegye azt. A lehetetlen nem ismerése ugyanígy lehetővé teszi, hogy megtegyük azt. Most már persze teljes mértékben tisztában van azzal, mi az, ami lehetséges, és ha visszatekint arra, amit akkor véghezvitt, csak annyit kérdez magától: „Hogy a francba történt mindez?”