Nádas-kiállítás nyílt Svájcban

.konyvesblog. | 2012. szeptember 10. |

Az írás sötétkamrája című, Nádas Péter írói és fotográfusi munkásságát, valamint az őt inspiráló magyar alkotókat bemutató svájci kiállítást méltatta hétvégi számában a Neue Zürcher Zeitung nemzetközi kiadása.

Örvendetes, egyedülálló esemény a Kunsthaus Zugban látható kiállítás - írta Andreas Breitenstein. Habár "az egész Nádas Pétert" bemutató tárlatnak, amelyet a művész kétéves munkával maga állított össze, saját, kevésbé ismert fotográfusi munkái és az írásfolyamat dokumentálása állnak a középpontjában, a kiállítás arra is lehetőséget teremtett számára, hogy példaképei, pályatársai, barátai, valamint azon alkotók munkásságának az összefüggésében helyezze el magát, akikkel lelki rokonságot érez - mutatott rá az NZZ.

A lap kitért arra is, hogy a Kunsthaus Zug a szöveg és a kép közötti összefüggést szeretné feltárni Nádas műveiben. Azt aligha lehet állítani - vélekedett a szerző - , hogy nála az irodalom és a fényképészet egyszerűen kiegészítenék egymást, ehelyett mindkét területen egyedi tehetséggel bír

A szemleíró nézete szerint míg huszonhárom évvel az 1989-es fordulat után az európai kultúra még mindig Keletre és Nyugatra felosztott, Nádas Péter olyan alkotó, aki nagyszerűen alkalmas arra, hogy Kelet és Nyugat között hidat képezzen. A holokauszt túlélőjeként és a kommunista diktatúra kortanújaként szerzett élettapasztalata és művészi kifejezéstára monumentális művekben - mint az Emlékiratok könyve és a Párhuzamos történetek című regények -, valamint esszékben és fotókban csapódott le. Nádas fotográfusként, fotóriporterként és újságíróként dolgozott, "mielőtt 1965-ben a cenzúra elleni harcban íróvá lett volna" - jegyezte meg.

A szeptember elsejétől november 25-ig látható kiállításon mintegy 150, az 1950-es évek óta keletkezett fotó szerepel Nádastól, valamint filmek, kéziratok, könyvek, archív anyagok és hangfelvételek - olvasható a kiállítóhely honlapján. Saját munkái mellett az író több mint hatvan magyar művész kétszáz alkotásán keresztül műveinek művészet- és kultúrtörténeti összefüggéseit is bemutatja. Láthatók alkotások olyan ismert fotósoktól, mint Robert Capa, Moholy-Nagy László, André Kertész, illetve ismert festőktől, mint Birkás Ákos, Egry József, Fehér László, Lakner László, Nádler István vagy Vajda Lajos, mellettük a külföld számára ismeretlen kortárs fotóművészeket is bemutatnak.

A tárlat megrendezésének ötlete a Zugi Dialógus-műhely által 2009-ben Christina Viraghnak a Párhuzamos történetek fordítására odaítélt ösztöndíjára vezethető vissza. A fordításért Christina Viragh a Brücke Berlin rangos német irodalmi díjat vehette át februárban.

Többek között a budapesti Szépművészeti Múzeum, a Ludwig Múzeum, a budapesti Kieselbach-gyűjtemény és a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum kölcsönzött műtárgyakat a kiállításra.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 módszer + 1 könyv, melyekkel komolyan bocsánatot kérhetsz

Ugyanis az őszinte bocsánatkéréshez, amitől a másik fél jobban érzi magát, nem elég egy-két szó.

...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

Kutatások bizonyítják, hogy a kerti munka nemcsak a testedet, de a lelkedet is ápolja.

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

Nancy Fraser instant klasszikus könyvében bemutatja, hogyan vezetett a falánk kapitalizmus a világunkat megmérgező, igazságtalanságokból fakadó sokféle krízisért. Most elolvashatsz egy részletet a kötetből.