Mit olvasunk az év második felében?

Fleuriste | 2012. július 18. |

A 2012-es év első felének vége, itt az idő azon izgulni, milyen érdekesebb könyveket várhatunk december végéig. Rowling felnőtteknek, Rushdie a fatva miatti bujkálásáról, Auster az édesanyjáról ír, Vonnegut pedig levelezik. A legnagyobbak új regényekkel jelentkeznek angol nyelven. 

Az Egyesült Államokban augusztusban jelenik meg Martin Amis új regénye, mely a Lionel Asbo: The State of England címet viseli. Főhőse egy 22 éves piti bűnöző, aki felvett nevét az Anti-Social Behavior Order nevű intézkedésből eredezteti (a brit ASBO igazából annyit tesz, hogy az antiszociálisan viselkedőket a rendőrség figyelmeztetésben részesíti). Egy szép napon azután több millió fontot nyer a lottón. Szatírát, thrillert, vicces fordulatokat ígérnek az előzetesek.

A Winter Journal-ban ismételten számot vet Paul Auster: emlékezéseinek ezúttal saját teste és testének érzékelései szabnak irányt. Harminc évvel a The Invention of Solitude után, melyet apja emlékének szentelt, ezúttal édesanyja életéről és haláláról vall augusztusra várt új könyvében. 

A szeptember egyik legnagyobb szenzációjaként tálalják már most a Potter-sorozattal híressé vált J.K. Rowling első, felnőtteknek szánt könyvét (The Casual Vacancy), melyet kiadója – műfaját tekintve – „fekete komédiaként” definiál. A kötet borítóját éppen a napokban mutatták be az interneten.

A szeptemberi listán kapott helyet Salman Rushdie Joseph Anton-ja: a könyv azokról az évekről mesél, amikor az írónak a rá kimondott fatva miatt bujkálnia kellett. A címben szereplő név is a saját, a hatóságok kérésére kreált álneve, melyet két kedvenc írója után választott magának. Így lett Joseph (Joseph Conrad után) és Anton (Csehov után).

Az október elég sűrűre sikeredett. Ekkorra várható Tom Wolfe-tól a Back to Blood, mely az egyik leírás szerint „az új Amerika nagy, körképszerű történetét” meséli el, és ekkor jelenik meg Kurt Vonnegut két kötete, a We Are What We Pretend to Be és a Letters. Ez utóbbi hatvan év levélterméséből válogat: ezeket nem csak családtagjainak vagy híres kollégáinak szánta (például Günter Grassnak vagy Norman Mailernek), de megtalálható köztük az a levél is, melyet a könyveit betiltani akaró egyik helyi iskola igazgatójának írt.

Októberben több európai mű is az amerikai könyvesboltokba kerül: ezek között van az ír John Banville Ancient Light című könyve, és a török Orhan Pamuktól a The Silent House (Pamuknak ez volt egyébként a második regénye, amely törökül 1983-ban jelent meg). Ekkor jön ki a norvég Per Pettersontól az It’s Fine By Me, amelyben az Átkozom az idő folyamát című, magyarul idén tavasszal megjelent regényéből már ismert Arvid Jansen figurája bukkan fel ismét.

Az amerikai olvasók novemberben vehetik kezükbe Alice Munro legújabb novellagyűjteményét (Dear Life: Stories), és ekkor jelenik meg Ian McEwan regénye, a Sweet Tooth, amely a hidegháborús Angliába repít majd el minket. December elején jön ki José Saramago 1980-as regénye, a Raised From the Ground, melyben egy parasztcsalád három nemzedékének történetét meséli el, a huszadik század kezdetétől kezdve az 1974-es forradalomig.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.