Kapkodják a boltokban a szexuális zaklatásról szóló Man Booker-díjas regényt

Kapkodják a boltokban a szexuális zaklatásról szóló Man Booker-díjas regényt

.konyvesblog. | 2018. október 24. |

milkman.jpg

Kép forrása

Múlt kedd óta, vagyis azóta, hogy Anna Burns átvehette a Man Booker-díjat Milkman című regényéért, már közel tízezer példány kelt el belőle. A könyv kiadója, a Faber pedig további százhúszezer példányt fog kinyomni a következő napokban, hogy kielégítse a keresletet. 

Bár a rövidlistán szereplő könyvek közül korábban nem a Milkman, hanem a mindössze 27 éves Daisy Johnson Everything Under című regénye vezette az eladásokat, az utóbbi napokban sok minden változott. A Man Bookernek köszönhetően Anna Burns könyve ma már a bestsellerek között szerepel. A díjátadón egyébként az egyik bíró, Kwame Anthony Appiah azt mondta a regényről, hogy a nyelvezete miatt kihívás elolvasni, de azért összességében megéri a befektetést. Kijelentése azonban láthatóan nem vette el az olvasók kedvét. 

Anna Burns nyerte a Man Booker-díjat

Kép forrásaAnna Burns kapta a 2018-as Man Booker-díjat Milkman című regényéért. Bizonyos értelemben történelmet írt, mert ő az első észak-ír szerző, aki átvehette az 50 ezer font jutalommal járó elismerést. A Milkman a harmadik megjelent könyve. Egy tizennyolc éves lányról szól, akit szexuálisan...

A Milkman azért valószínűleg nem csak a díj miatt, hanem aktuális témája miatt is hasít, sokan egyenesen Maragaret Atwood könyvéhez, A szolgálólány meséjéhez hasonlítják. A történet a hetvenes években játszódik egy Belfasthoz hasonló, mégis fiktív városban, ahol az erőszak a mindennapok részévé vált. Narrátora egy fiatal, 18 éves lány. Az ő szemszögéből ismerjük meg, hogy milyen traumákkal járt abban az időben felnőni Észak-Írországban, amikor a konfliktusok miatt állandósultak az utcai harcok és a merényletek.

A regény azonban nem csak a megszokottá vált erőszakról, hanem a hatalomról, és a hatalommal való visszaélésről és a szexuális zaklatás témájáról is szól. A főszereplőt ugyanis kapcsolatra kényszeríti egy idősebb, meglehetősen befolyásos, nős férfi, akit mindenki csak a „tejesemberként" ismer. Burns könyvében sokakat ez a szál fog meg leginkább, ugyanis emiatt úgy is lehet tekinteni a regényre, mint a #Metoo mozgalom egyik irodalmi lenyomatára. 

Forrás:The Guardian