Milan Kundera visszakaphatja cseh állampolgárságát

Milan Kundera visszakaphatja cseh állampolgárságát

.konyvesblog. | 2018. november 14. |

kundera.jpg

Kép forrása

A cseh miniszterelnök, Andrej Babiš felajánlotta, hogy segít visszaszerezni Milan Kundera állampolgárságát, több mint negyven évvel azután, hogy a csehszlovák kommunista rezsim megfosztotta őt tőle.

Kunderát még a '60-as években „antikommunista tevékenysége” miatt zárták ki a pártból. Mivel részt vett a prágai tavasz eseményeiben a rendszer ellenségének kiáltották ki, állásából elbocsájtották, valamint eltiltották a tanítástól és a publikálástól is, ezért 1975-ben Csehszlovákiából Franciaországba kellett menekülnie. Pár évvel később a kormány állampolgárságától is megfosztotta, könyveit – A lét elviselhetetlen könnyűségétől A nevetés és a felejtés könyvéig – pedig betiltották.

Ezen a hétvégén Andrej Babiš találkozott a regényíróval és feleségével Párizsban. Facebook oldalán a miniszterelnök azt írta, nagy megtiszteltetés volt számára a beszélgetés, és úgy jellemezte Kunderát – aki jövőre tölti be a 90-et – mint a cseh, a francia és a világirodalom legendás alakját.

A találkozó után Babiš azt nyilatkozta a cseh CTK hírügynökségnek, hogy úgy gondolja, Kunderáék megérdemelnék, hogy az emigrációkor elveszített állampolgárságukat visszakapják. A miniszterelnök egyben meg is hívta Csehországba az írót, aki egyébként az utóbbi 22 évben egyszer sem látogatott haza. Kundera az állampolgársággal kapcsolatos ajánlatot nem kommentálta, a kormányfő szerint az ötletre csak annyit reagált, hogy reméli a procedúra nem jelent majd túl sok papírmunkát.

Forrás: The Guardian