Mi lett volna, ha Németország nyeri a második világháborút?

.konyvesblog. | 2015. szeptember 02. |

A feladatomat elvégeztem. Horogkereszt van a világ minden templomának csúcsán. Paulus tábornok a sztálingrádi hadjárat előtt autóbalesetet szenved, így minden másképp alakul: Németország megnyeri a második világháborút ebben a súlyos, letaglózó antiutópiában, melynek főhőse Klaus Arme, vezető náci ideológus: az ő 1942 és 2013 között írt naplórészleteiből áll a könyv. Az első bejegyzés idején tizennyolc, az utolsónál nyolcvankilenc éves. A lett este és lett reggel a Genezis könyvében a teremtés napjai közti időszakot jelöli, amikor az Arme-féle náci ideológia szerint Isten alszik vagy halott, esetleg felfüggeszti magát, egyben az erkölcsi, etikai normákat is. A civilizáció újabb lépcsőfokának eléréséhez mindig egy-egy ilyen állapot kell, ami felmenti a birodalmat és katonáit minden bűn alól, hiszen ezeket a fejlődés nevében követik el, a teremtés tökéletesítésére. Klaus Arme egész élete a családja hatalmáért vívott kérlelhetetlen árnyékháború, és az egész emberi civilizációt lassanként felemésztő birodalom szolgálatában telik. Legfőbb ellensége a folyamatos apokalipszis idején is jelen lévő kereszténység, mely újra és újra felbukkan áldozatai képében, akik arra születtek, hogy gyengeségükkel megalázzák az erőseket. Vajon az egész világ a nácik élettere lesz, vagy az új Übermensch mégsem mindenható?

Horváth László Imre Lett este és lett reggel című regényéhez (olvass bele itt!) könyvtrailer készült, melyben - az inzerteket leszámítva - kizárólag eredeti híradófelvételeket használtak. "A második világháború befejezésének 70. évfordulója kitűnő alkalmat kínált arra, hogy a németek győzelmének gondolatával eljátszó antiutópiára, de leginkább a benne foglalt törvényszerű végkifejletre felhívjuk a figyelmet. A kereszténység és a nácizmus párharcát bemutató regény nemcsak a két eszmerendszer tisztánlátásában segít, de egyúttal a két ideológia összeférhetetlenségét is feltárja, amire jelenleg igencsak nagy szükség van" - vélik az alkotók. A trailerrel a készítők célja az volt, hogy egy önmagát lebuktató álhíradót hozzanak létre, amely úgy néz ki, mintha a második világháború idején készült volna.

A könyvtrailerből két verzió készült, egy magyar nyelvű, amelyben a regény főhősének időskori énje beszél, és egy német nyelvű, amelyben a fiatal főhős hangja hallható. A forgatókönyvet a kiválogatott híradórészletek alapján Teszler Tamás írta, a narrációkat pedig a könyv szerzője, Horváth László Imre. A narrátor Varga Tamás.