Megvan az Orosz Booker nyertese

trieckmann | 2008. december 09. |

A 20 ezer dollárral járó független Orosz Booker-díjat idén az ukrán származású Mihail Jelizarov nyerte el a Könyvtáros (“Библиотекарь”) című provokatív regényével. A díj 1917 óta az első nem állami irodalmi díj, 1992-ben adták át legelőször.

 

Jelizarov 1973-ban született az ukrán Ivano-Frankivszk-ben, Charkovban tanult orosz irodalmat és nyelvészetet, éneket (operaénekesként végzett), majd 1995-től Hannoverben filmrendezést. Egyetemi tanulmányai után rendezőként és operatőrként dolgozott és ezalatt írta meg első elbeszéléseit. „A történeteim horrorból, sci-fiből és társadalomkritikából táplálkoznak.” Így jellemzi az ukrán író saját szerzeményeit. Miután 2001-ben megjelent első regénye, Szögek címen, egyszerre érték kemény kritikák, miszerint „ádáz provokátor” és olyan dicséretek, mint „az új csillag az orosz irodalmi égbolton”. Elbeszéléseiből vett idézetek már most szállóigékké váltak a moszkvai irodalmi életben. Manapság Berlin és Moszkva közt lelhető fel a szerző. Újonnan kitüntetett regényéről azt állította, hogy egy Németországban és Ausztriában töltött tartózkodása során írta meg.

 

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!