Megjelenik Saramago posztumusz könyve

.konyvesblog. | 2012. március 06. |

Két évvel a szerző halála utána második hazája, Spanyolország nyelvén is megjelent az irodalmi Nobel-díjas José Saramago "elveszett könyve", amelyet a híres portugál író akkor vetett papírra, amikor még fiatal és ismeretlen volt, és amíg élt, nem volt hajlandó megjelentetni.

A szerző "elveszett, majd idővel előkerült könyvnek nevezte" - mondta el az író özvegye, Pilar del Rio újságírónő a csütörtöki madridi bemutatón. A Claraboya az ötvenes években született, amikor szerzője harmincas éveiben járt. A regény egy lisszaboni épület lakóinak életéről szól, és már felfedezni benne a nagy Saramago világát.

A szerző egy barátját kérte meg, hogy juttassa el művét könyvkiadóhoz, de semmiféle választ nem kapott a szerkesztőktől. 1989-ben viszont, amikor már befutott író volt, a kiadó megkereste és közölte: megtiszteltetésnek tekintené, ha közölhetné a regényt, amely egy költözés során került elő a polcról, ahol addig porosodott. A Jézus Krisztus evangéliumának szerzője elutasította az ajánlatot, visszakérte a kéziratot és amíg élt, nem járult hozzá kiadásához.

"Azt mondta nekünk, hogy halála után azt csinálunk vele, amit a legjobbnak tartunk" - mondta az AFP-nek az özvegy. "Valamennyien tudtuk, feltehetően maga Saramago is, hogy közölni kell". Annak idején Saramagót nagyon megviselte a kiadó hallgatása, húsz évig nem írt újabb regényt és csak az újságírói pályájára koncentrált. Pilar del Rio szerint a kiadó nem merte közzétenni Saramago határokat feszegető művét.
"Ebben a regényben a család, a társadalom alapja egyfajta viperafészeknek tűnik. Előfordul benne nemi és egyéb erőszak, leszbikus szerelem, az 50-es évek portugál társadalmának ez elviselhetetlen lehetett. A kiadó talán jobb időkre várva tartogatta a könyvet, de senki nem számított arra, hogy Salazar diktatúrája olyan hosszú ideig fog tartani" - mondta az özvegy.

A regényt az eredeti 1953-as kézirat alapján közölték, mivel Saramago nem volt hajlandó még egyszer elolvasni, bármit változtatni rajta. "Azt azonban tudta, hogy ma is lenne aktualitása, mivel akárcsak akkor, az emberek ma is állandóan a pénzüket számlálják és a nemzetközi helyzetről beszélnek" - jegyezte meg Pinar del Rio. A Claraboya már megjelent Brazíliában és Portugáliában, Spanyolországban az Alfaguara kiadó gondozza, olasz változatát a következő torinói könyvvásáron mutatják be, más fordításain is dolgoznak már.

Saramago 1922-ben született a portugáliai Azinha faluban és 1992-ben telepedett át a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetekre, miután a portugál parlament tiltakozása miatt nem kaphatott meg egy európai irodalmi díjat. Mintegy harminc, gyakran polémiát kiváltó mű szerzője, 1998-ban pedig ő lett az első portugál író, aki megkapta a Nobel-díjat. 2010-ben, 87 éves korában Lanzarote szigetén hunyt el.

(MTI)