Mégis kit érdekel, mit olvasott a kamasz Murakami?

.konyvesblog. | 2015. december 02. |

(Kép forrása)

Kisebb botrány tört ki Japánban, miután az egyik lap nyilvánosságra hozta, hogy diákként milyen könyvet kölcsönzött ki a középiskolai könyvtárból Murakami Haruki. Az író akkori olvasójegyét egy önkéntes találta meg, amikor a könyveket rendezgette, majd továbbította azt a Kobe Shimbun című lapnak. Utóbbi ez alapján megírta, hogy a diák Murakami a francia Joseph Kessel több művét is kikölcsönözte a könyvtárból.

A japán könyvtári szövetség ugyanakkor úgy vélte, hogy a lapnak ehhez előzetesen ki kellett volna kérnie az író engedélyét, de mivel ez nem történt meg, ezért megsértették a magánélethez fűződő jogait. A lap azonban kitart amellett, hogy a közérdeket szolgálta, hogy nyilvánosságra hozták, mit olvasott annak idején az író. "Murakami olyan személyiség, akinek munkássága, és irodalmi fejlődése tudományos kutatás tárgya lehet" - védekezett közleményében az újság, hozzátéve, hogy azt eddig is tudták, hogy Murakami behatóan ismeri a brit és az amerikai irodalmat, de az olvasókártyája alapján középiskolásként a francia műveket is szívesen forgatta. Az iskola mindenesetre azóta bocsánatot kért az adat kiszivárogtatásáért, Murakami pedig nem kommentálta az ügyet.

A francia Joseph Kessel egyik leghíresebb regénye a Belle de Jour, melyből Luis Buñuel forgatott filmet Catherine Deneuve főszereplésével.

 Forrás: Telegraph