Meghiúsult Pakisztánban Malala könyvének bemutatója

.konyvesblog. | 2014. január 29. |

Malala Juszufzai, Christina Lamb: Én vagyok Malala

Bookline, 2013, 350 oldal, 2792 HUF

(Kép forrása)

Elmaradt kedden a lányok és nők oktatáshoz való jogáért kiálló 16 éves pakisztáni lány, a tálibok által súlyosan megsebesített Malala Juszufzai önéletrajzi könyvének pesavari bemutatója, miután a rendezvény helyszínének kijelölt egyetem védelmét - a rendezők elmondása szerint - megtagadta a helyi kormány.

Arsad Harún, a meghiúsult esemény egyik szervezője azt állította, hogy Malala szülőföldjének, a Pakisztán északnyugati részén található Haibár-Paktunkva tartománynak a kormánya a helyi táliboknak "kedvezve" tagadta meg a biztonsági intézkedéseket.

A témában korábban megjelent cikkeink:

Túlélte a tálibok támadását, most a nők jogaiért küzd Malala

Továbbra is fenyegetik a Nobel-esélyes Malalát

Októberben jön a fejbelőtt bloggerlány története (részlet)

A rendezvény egy másik szervezője, Khadim Huszein szerint azért nem kerülhetett sor a rendezvényre, mert vita tárgyát képezi a könyv tartalma, s ezért nem engedték bemutatását. Seraz Paraha tartományi kormányszóvivő ugyanakkor azt mondta, hogy nem ismeri a könyvbemutató lemondásának okát.

Az Én vagyok Malala című könyv - amely Malala és Christina Lamb brit újságírónő közös munkája - tavaly jelent meg, Haibár-Paktunkvában azonban nem kapható. A tálibok korábban támadással fenyegették meg a könyvet árusító üzleteket.

Malalára akkor figyelt fel a világ, amikor 2012-ben a pakisztáni tálibok egy harci csoportja megpróbálta megölni, de csak megsebesíteniük sikerült, igaz, életveszélyesen. Juszufzai bűne a tálibok szemében az volt, hogy a lány internetes naplójában rendszeresen beszámolt arról, milyen kislányként a tálibok által ellenőrzött
északnyugat-pakisztáni Szvát-völgyben élni, ahol a szélsőséges iszlamisták a lányoknak, nőknek megtiltották, hogy iskolába járjanak. A 16 éves lány a történtek óta Birminghamben él.

(MTI)