Meghiúsult Pakisztánban Malala könyvének bemutatója

.konyvesblog. | 2014. január 29. |

Malala Juszufzai, Christina Lamb: Én vagyok Malala

Bookline, 2013, 350 oldal, 2792 HUF

(Kép forrása)

Elmaradt kedden a lányok és nők oktatáshoz való jogáért kiálló 16 éves pakisztáni lány, a tálibok által súlyosan megsebesített Malala Juszufzai önéletrajzi könyvének pesavari bemutatója, miután a rendezvény helyszínének kijelölt egyetem védelmét - a rendezők elmondása szerint - megtagadta a helyi kormány.

Arsad Harún, a meghiúsult esemény egyik szervezője azt állította, hogy Malala szülőföldjének, a Pakisztán északnyugati részén található Haibár-Paktunkva tartománynak a kormánya a helyi táliboknak "kedvezve" tagadta meg a biztonsági intézkedéseket.

A témában korábban megjelent cikkeink:

Túlélte a tálibok támadását, most a nők jogaiért küzd Malala

Továbbra is fenyegetik a Nobel-esélyes Malalát

Októberben jön a fejbelőtt bloggerlány története (részlet)

A rendezvény egy másik szervezője, Khadim Huszein szerint azért nem kerülhetett sor a rendezvényre, mert vita tárgyát képezi a könyv tartalma, s ezért nem engedték bemutatását. Seraz Paraha tartományi kormányszóvivő ugyanakkor azt mondta, hogy nem ismeri a könyvbemutató lemondásának okát.

Az Én vagyok Malala című könyv - amely Malala és Christina Lamb brit újságírónő közös munkája - tavaly jelent meg, Haibár-Paktunkvában azonban nem kapható. A tálibok korábban támadással fenyegették meg a könyvet árusító üzleteket.

Malalára akkor figyelt fel a világ, amikor 2012-ben a pakisztáni tálibok egy harci csoportja megpróbálta megölni, de csak megsebesíteniük sikerült, igaz, életveszélyesen. Juszufzai bűne a tálibok szemében az volt, hogy a lány internetes naplójában rendszeresen beszámolt arról, milyen kislányként a tálibok által ellenőrzött
északnyugat-pakisztáni Szvát-völgyben élni, ahol a szélsőséges iszlamisták a lányoknak, nőknek megtiltották, hogy iskolába járjanak. A 16 éves lány a történtek óta Birminghamben él.

(MTI)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.