Meghalt Vekerdy Tamás

Meghalt Vekerdy Tamás

.konyvesblog. | 2019. október 09. |

Fotó: Valuska Gábor

Nyolcvannégy éves korában elhunyt Vekerdy Tamás. Az író-pszichológus facebook-oldalán egy bejegyzés tudatja, hogy

Vekerdy Tanár Úr ma hajnalban csöndben elment.

Vekerdy Tamás az elmúlt évtizedekben alapvetően meghatározta mindazt, ahogyan jelenleg a gyereknevelésről gondolkodunk. Rengeteg könyvet írt a témában, a legutóbb idén tavasszal jelent meg tőle a Válás - és ami körülötte van című munkája. Akkor interjúztunk is vele, és a beszélgetés során pedig a következőket mondta:

A körülményektől függetlenül fontos az is, hogy a gyerek előtt véletlenül se leplezzük az érzelmeinket. Elváltunk, a férjem elköltözött, de jó anya vagyok, ezért csak akkor sírok a fürdőszobában, miután letettem aludni a gyereket. Nem. Sírj! Rögtön, amikor rád tör az érzés. Ha kell, sírjunk együtt a gyerekkel, hiszen mindketten nagyon szomorúak vagyunk, amiért apa elment. Ha lefojtjuk, nem hagyjuk megélni az érzelmeket, azzal nem kíméljük, hanem bántjuk a gyereket, aki egyedül marad a fájdalmával.

Vekerdy Tamás idén nyáron a Margó Extra vendége volt, ahol olvasmányélményekről, a mesékről és a kitolódott dackorszakról is beszélt. Akkor például a következők kerültek szóba: 

  • ha valakinek nem meséltek gyerekkorában, akkor valószínűleg nem lesz belőle olvasó
  • édesapjának óriási könyvtára volt, első meseélménye ugyanakkor az a Hüvelyk Matyi volt, amit az apja talált ki
  • az első olvasmányélményei között szerepelt még a német nevelőnő által németül felolvasott János vitéz, Benedek Elek Toldi Miklósa, valamint Fehér Szarvas (azaz Borvendég Deszkáss Sándor) A Sziklás hegyek varázslója című könyve.
  • szerinte a mesében a tanulság olyan, mint egy gombostű a lufiban – kipukkasztja
  • a Vekerdy család könyvtárában a magyar remekírók sorozata mögött lapultak a ponyvák, a zseniális angol detektívregények, és ott volt a „kincs” – azaz P. Howard (Rejtő Jenő), amit kívülről ismert
  • gyerekként gyerekorvos akart lenni, majd költő, később az apja kérésére a jogi egyetemre ment. („Kerülő utakon lettem végül gyerekpszichológus”)

 A teljes beszélgetést itt nézhetitek újra:

 

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.