Meghalt Tom Sharpe

.konyvesblog. | 2013. június 08. |

tom-Sharpe_2582916b.jpgFotó: Martin Pope/Daily Telegraph

Elhunyt a világ legviccesebb könyvének, a Wiltnek szerzője, Tom Sharpe. Karrierje során emlegették a komédia koronázatlan királyaként, hasonlították Wodehouse-hoz, regényei pedig legalább annyira beépültek az angol kultúrába, mint a zabkeksz a délutáni tea mellé. A Porterhouse Blue és a hat részes Wilt-sorozat íróját katalóniai otthonában érte a halál.

Sharpe 1928-ban született Crydonban. Apja unitárius lelkész volt, aki aktívan részt vett az 1930-as évek szélsőjobboldali politikai mozgalmaiban. Tanulmányait Bloxhamban kezdte, majd a Lancing College-ban, és az angol haditengerészetnél eltöltött évek után Cambridge-ben tanult tovább, történelmet és kulturális antropológiát hallgatott. 1951-ben Dél-Afrikába költözött, ahol tanárként és szociális munkásként dolgozott. Íróként 1971-ben debütált, az alig három hét alatt elkészült Riotous Assembly című regénnyel, amelyben egy ártatlan fekete férfi halála bonyolítja az eseményeket. Miután egyik apartheidet bíráló darabját bemutatták Londonban, Sharpe-ot letartóztatták, és kitoloncolták Dél-Afrikából. Visszatért Angliába és Cambridge-ben tartott történelemórákat, a sajátos humorú irodalomtanár, Henry Wilt kalandjait is tanári évei inspirálták.  A sorozat első részéből, amelyben egy eltűnt feleség, és egy tragikus sorsú gumibaba nehezítették Henry életét, 1989-ban film is készült. Az író és amerikai felesége a kilencvenes évek közepétől kétlaki életet élt, az év egyik felét Angliában, a másikat a spanyolországi Llafranc-ban töltötték.

Tom Sharpe halálát cukorbetegség következtében fellépő szövődmények okozták. Utolsó regénye a The Wilt Inheritance 2010-ben jelent meg. A brit szatirista 85 éves volt, éppen önéletrajzán dolgozott.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.