Meghalt Slawomir Mrozek

.konyvesblog. | 2013. augusztus 15. |

5.jpg(fotó: Judyta Papp, Krakkó, 1999)

Életének 83. évében elhunyt a lengyel író, drámaíró, az abszurd kelet-európai mestere, Sławomir Mrożek. Sokoldalú művész volt, szabadon mozgott egyik kifejezési formából a másikba. Karikaturistaként és újságíróként indult, majd az ötvenes évek közepén az irodalom felé fordult. Darabjai hétköznapi eseményeket mutatnak be, hősei reakciói pedig az emberi viselkedés abszurditását tárják fel. Első drámáját, a Rendőrséget 1958-ban írta, a magyar nézők pedig Bűbájos éj című darabját láthatták először kaposvári Csiky Gergely Színházban. (Az 1965-ös előadás díszletét Tarr Béla tervezte). Legismertebb drámája, a Tangó 1964-ben jelent meg.

Mrożek 1930. június 29-én született egy dél-lengyel faluban, Borzęcinben.  Nem sokkal ezután, apja, Stanisław egy krakkói postán kapott állást, ezért a család a nagyvárosba költözött. Sławomir a második világháborút vidéken vészelte át, majd Krakkóban végezte el a gimnáziumot. Az egyetemen építészetet, művészettörténetet, és keleti tanulmányokat hallgatott, de egyikért sem lelkesedett túlzottan. 1950-től karikaturistaként kezdett dolgozni, és a Przekrój és a Szpilki nevű folyóiratokban megjelentetett szatirikus rajzaival hamar népszerűvé vált. 1950 és 1954 között a Dziennik Polskinál volt újságíró, és buzgón próbált megfelelni az „ideológiailag korrekt újságírás” igényeinek. Cikkeiben az épülő szocializmust támogatta, és bár eszméi gyorsan és gyökeresen megváltoztak, sosem tagadta meg múltját. Húszévesen kész volt elfogadni bármilyen ideológiát, az egyetlen, ami számított, az volt, hogy forradalmi legyen, írta Baltazár című önéletrajzi könyvében.

Műveiben a sztereotípiákat és a Lengyel Népköztársaság mindennapjainak abszurditását gúnyolta. Legfőbb ihletforrásai Lengyelország német megszállása, és a háború után virágzó sztálinizmus voltak. Prózaíróként 1953-ban debütált, szatirikus történetei két kötetben (Tales from Bumblebee Mountain, Practical Half-Armour) jelentek meg. 1957-ben megjelent a magyarul is olvasható Elefánt című gyűjtemény, majd egy évvel később jött első drámája, a Rendőrség. Legismertebb darabjait még franciaországi emigrációja előtt írta, a leghíresebbet, a Tangót 1965-ben állították először színpadra. Mrożek élt Párizsban, Olaszországban, majd Mexikóban.Nizzai otthonában érte a halál. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.