Maya Angelou az első színes bőrű nő, aki az amerikai negyeddollárosra került

Maya Angelou az első színes bőrű nő, aki az amerikai negyeddollárosra került

sa | 2022. január 11. |

Az új negyeddolláros az amerikai költő, író, emberi jogi aktivista Angelou-t kitárt karokkal ábrázolja, írja a BBC alapján az MTI. Angelou mögött egy repülő madár és a felkelő nap látható, az ábrát "költészete inspirálta és azt szimbolizálja, ahogyan ő élt" - közölte a pénzügyminisztérium. Az érme másik oldalán George Washington, az ország első elnökének portréja látható.

-

A döntést üdvözölte Janet Yellen, az Egyesült Államok első női pénzügyminisztere: "Minden alkalommal, amikor újratervezzük a pénzérméinket, lehetőségünk nyílik arra, hogy mondjunk valamint az országunkról, hogy mit tartunk értéknek, hogyan fejlődtünk társadalomként."

Az 1928-ban született Angelou első műve, az I Know Why the Caged Bird Sings (Tudom, miért énekel a rab madár) című önéletrajzi regény bestseller lett, ő volt az egyik első afroamerikai írónő, aki nagy közönségsikert arató könyvet írt. Hat önéletrajzi műve, öt esszékötete, számos verseskötete jelent meg. Részt vett több színdarab, film készítésében, számos díjjal, köztük az amerikai Nemzeti Könyvdíj életműdíjával is kitüntették. 2010-ben Barack Obamától megkapta a legnagyobb civil amerikai elismerést, a Szabadság-érmet (Presidential Medal of Freedom). Aktívan részt vett a feketék polgárjogi küzdelmében, együtt dolgozott Martin Luther Kinggel és Malcolm X-szel.

Inspiráló Barbie lett Maya Angelou költő
Tovább olvasok

Bill Clinton amerikai elnök 1993-as beiktatására írta az On the Pulse of Morning című versét, amelyet személyesen olvasott fel az eseményen. Georgia, Georgia című forgatókönyve (1972) volt az első, fekete nő által írt eredeti forgatókönyv, amelyet megfilmesítettek. Maya Angelou 2014-ben, 86 éves korában halt meg.

Az American Women Quarters (Amerikai nők a negyeddollároson) program keretében a következő négy évben más úttörő nők is felkerülnek a pénzérmékre, akik fontos szerepet játszottak az Egyesült Államok történetében. A pénzügyminisztérium 20 érme kiadását tervezi. Idén pénzérmére kerül Sally Ride, az első amerikai női asztronauta, Wilma Mankiller, a cseroki indiánok első női törzsfőnöke, az őslakosok jogaiért harcoló aktivista és Anna May Wong, az első kínai-amerikai hollywoodi sztár.

Amikor kiderült, hogy Angelou arcképe pénzérmére kerül, írtunk róla, hogy a világon még mindig nagyon kevés női példakép, alkotó arcképe szerepel a forgalomban lévő bankjegyeken. Amikor 2013-ban felmerült, hogy a britek Jane Austent tennék a tízfontosra (ez azóta meg is történt), elgondolkoztunk azon, hogy a magyar női szerzők közül vajon ki kerülhetne a forintra. A cikket ITT tudjátok elolvasni. Bár azóta már nyolc év eltelt, a dolog azóta sem változott, és továbbra sem tudunk olyan pénzzel fizetni, amin egy híres magyar nő portréja látható.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Maya Angelou arcképével nyomják a negyeddollárost

Egy új projekt keretében összesen húsz amerikai nő arcképe jelenik majd meg a negyeddollárosokon: azt már most tudni lehet, hogy az elsők között lesz Maya Angelou író és Sally Ride űrhajós.

...
Hírek

Inspiráló Barbie lett Maya Angelou költő

A 2014-ben, 86 éves korában elhunyt Maya Angelou amerikai költő, író és emberi jogi aktivista életműve előtt a Barbie saját babával tiszteleg: elkészült a Magya Angelou Barbie.

...
Hírek

Meghalt Maya Angelou