Jane Austen arcképe kerül a tízfontosra

.konyvesblog. | 2013. július 26. |

austentenpound.jpg

Jane Austen váltja Charles Darwint a tízfontoson – jelentette be az angol központi bank. A Büszkeség és balítélet szerzőjének arcmása várhatóan 2017-től ékesíti majd a bankjegyet. George Osborne brit pénzügyminiszter Twitter-bejegyzésében – az egyik leghíresebb Austen-regényre utalva – úgy vélte, a döntés „értelemről és érzelemről” tanúskodik.

Korábban elég nagy felzúdulást váltott ki az a bejelentés, hogy az ötfontoson 2016-tól Elizabeth Fry társadalomreformert, filantrópot Winston Churchill arcképe váltja. Ez ugyanis azt jelentette volna, hogy II. Erzsébeten kívül nő nem szerepelt volna a szigetország bankóin.

A központi bank új elnöke, Mark Carney szerint Austen regényei tartós és egyetemes vonzerővel bírnak, és a szerző egyike az angol irodalom legnagyszerűbb szerzőinek. Austenért egyébként komoly kampány folyt, egy internetes petíció 35 ezer aláírást gyűjtött össze annak érdekében, hogy nő képe is kerüljön az angol bankjegyekre.

Az aktivisták most örömmel nyugtázták a bejelentést, annak pedig még inkább örültek, hogy Carney ígérete szerint felülvizsgálják azt a kiválasztási rendszert, melynek eredményeként eldől, hogy melyik történelmi személyiség arcképe kerülhet a bankókra.

Egy hónapja mi is megkérdeztük, hogy melyik írónőt látnátok szívesen a magyar bankjegyeken. A kommentekben Szabó Magda neve hangzott el a leggyakrabban, de továbbra is várjuk az ötleteket.

Forrás: BBC

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.