Jane Austen arcképe kerül a tízfontosra

.konyvesblog. | 2013. július 26. |

austentenpound.jpg

Jane Austen váltja Charles Darwint a tízfontoson – jelentette be az angol központi bank. A Büszkeség és balítélet szerzőjének arcmása várhatóan 2017-től ékesíti majd a bankjegyet. George Osborne brit pénzügyminiszter Twitter-bejegyzésében – az egyik leghíresebb Austen-regényre utalva – úgy vélte, a döntés „értelemről és érzelemről” tanúskodik.

Korábban elég nagy felzúdulást váltott ki az a bejelentés, hogy az ötfontoson 2016-tól Elizabeth Fry társadalomreformert, filantrópot Winston Churchill arcképe váltja. Ez ugyanis azt jelentette volna, hogy II. Erzsébeten kívül nő nem szerepelt volna a szigetország bankóin.

A központi bank új elnöke, Mark Carney szerint Austen regényei tartós és egyetemes vonzerővel bírnak, és a szerző egyike az angol irodalom legnagyszerűbb szerzőinek. Austenért egyébként komoly kampány folyt, egy internetes petíció 35 ezer aláírást gyűjtött össze annak érdekében, hogy nő képe is kerüljön az angol bankjegyekre.

Az aktivisták most örömmel nyugtázták a bejelentést, annak pedig még inkább örültek, hogy Carney ígérete szerint felülvizsgálják azt a kiválasztási rendszert, melynek eredményeként eldől, hogy melyik történelmi személyiség arcképe kerülhet a bankókra.

Egy hónapja mi is megkérdeztük, hogy melyik írónőt látnátok szívesen a magyar bankjegyeken. A kommentekben Szabó Magda neve hangzott el a leggyakrabban, de továbbra is várjuk az ötleteket.

Forrás: BBC