Márványasztal, Petőfi diákcsínyei és a két eredeti Nemzeti dal

Márványasztal, Petőfi diákcsínyei és a két eredeti Nemzeti dal

.konyvesblog. | 2014. március 04. |

petofi_pim_hadik.jpg

Ki találta fel a kávéházi politizálást? Ráadásul egy márványasztalon? Hol követte el diákcsínyeit Petőfi Sanyi? Melyek voltak a trendi helyek 1848-ban? Hány „eredeti” kézirata maradt fenn a Nemzeti dalnak? Petőfi boros volt vagy sörös? A kérdésekre a válasz kiderül a Petőfi Irodalmi Múzeum márciusi programjain.

Ügyes pr-os volt Petőfi és köre, olykor éltek a gerillamarketing eszközeivel is. Kávéház és forradalom címmel a Hadik Kávéházban nyílik meg (március 5., szerda, 18.00) a Petőfi Irodalmi Múzeum kamara-kiállítása. A kávéházba betérő vendég a tárlaton március 15-e fontos szereplőivel futhat össze, elsősorban természetesen Petőfivel és nemzedéktársaival akik „feltalálták” a kávéházi politizálást, akik akkor tettek fontos politikai fórummá egy vendéglői márványasztalt, amikor kortársaik többsége még csak az országgyűlésen vagy a megyegyűléseken tudták elképzelni a beleszólást a köz dolgaiba. Petőfi és társai – néhány kávé és pohár bor kíséretében – ügyes „marketinggel”, népszerű lapokkal, sikerrel vonta be a köz ügyeibe az utca emberét.

A Deák téri evangélikus templomtól indul az a séta (március 9., vasárnap, 10.00), amelyen végigjárhatók azok a helyek, ahol a kis Petőfi tanult (vagy éppen nem); a fővárosi lapok központjai, ahol a fiatalember verseit próbálta elhelyezni, majd szerkesztőként dolgozott; az ifjú férj lakhelye, ahol később feleségével és fiával élt. Nem maradnak ki az 1848-as forradalom színhelyei, így például a Nemzeti Múzeum lépcsője sem, ahol Petőfi tényleg nem szavalta el március 15-én a Nemzeti dalt. (A séta anyagát a Petőfi Irodalmi Múzeum kiadványban is megjelentette.)

A következő séta a múzeum Petőfi-kiállításában álló Pilvax asztaltól indul (március 14., péntek, 15.00), amely során híres pesti és budai kávéházakat érintve lehet eljutni a Hadik Kávéházba. Az út során megismerhető a kávéházak története, híres látogatói, törzsvendégei és a kávéházak társadalomformáló szerepe. Petőfitől Karinthyn át egészen máig.

A nemzeti ünnep napján az egész család jól szórakozhat a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az ünnepi megemlékezések, koszorúzás mellett játékos feladatok, foglalkozások is várják a kicsiket és nagyokat. Azért is igazán különleges ez a nap, mert megtekinthető a Nemzeti dal eredeti kézirata is. (Műtárgyvédelmi szempontból ugyanis az állandó kiállításon Petőfi versének nemesmásolata látható.) De melyik is az eredeti? Hiszen kettő is van. Ugyanis a március 15-ei nagy reggeli rohanásban Sándor az eredeti-eredeti kéziratot otthon felejtette, a nyomdához érve „fejből” újra leírta alkotását. Ez utóbbi került végül a Petőfi Irodalmi Múzeum tulajdonába.

A bor és irodalom talán nem éppen meglepő kapcsolatáról lehet többet megtudni Egy bornemissza költő borissza versei című programon (március 18. kedd, 18.00). Sándor napján ünnepi köszöntő és borkóstolás várja az ínyenceket, Petőfi Sándor tiszteletére verssel, muzsikával, és persze borral.

 

PROGRAMOK

Március 5. szerda, 18.00

Kávéház és forradalom
A Petőfi Irodalmi Múzeum kamara-kiállítása a Hadik Kávéházban.
A kiállítást bemutatja: Kalla Zsuzsa irodalomtörténész muzeológus, a PIM Petőfi-kiállításának kurátora.
Megtekinthető: március 31-ig

 

Március 9. vasárnap, 10.00
Séta Petőfi nyomában a mai Belvárosban
Indulás: a Deák téri evangélikus templomtól.
A séta időtartama: min. 1,5 óra.
Összeállította és vezeti: Ratzky Rita irodalomtörténész.
A Pest-Budai Petőfi Egyesület és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös programja.

 

Március 14. péntek, 15.00
Pilvaxtól a Hadikig – Irodalmi séta a Duna két partján
Indulás: Petőfi Irodalmi Múzeum, Heckenast nyomdagép.
A séta időtartama: kb. 2 óra.
Vezeti: dr. Gács János c. egyetemi docens, a Nagy Budapest Törzsasztal tagja.

 

Március 15. szombat, 10.00
Nemzeti ünnep
10.00–14.00
A Petőfiben Petőfivel – 12 pontos játékos feladat a család minden tagjának.
10.00–16.00
Újraindul a sajtógép. Kipróbálható Landerer és Heckenast nyomdagépe, amelyen a forradalom 12 pontját nyomtathatták.
12.00
Koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezés a múzeum udvarán álló Petőfi-szobornál
Ünnepi beszédet mond: Iancu Laura író, költő.
Közreműködik: Szokolay Dongó Balázs.
Ünnepi tárlatvezetések a Petőfi-kiállításban:
11.00
A Nemzeti dal – Varga Katalin vezetésével
Ezen a napon a Nemzeti dal eredeti, PIM-ben őrzött kézirata kerül bemutatásra.
13.00
Petőfi a „Közvélemény asztalánál” – Kávéház és forradalom
Kalla Zsuzsa irodalomtörténész vezetésével.

 

Március 18. kedd, 18.00
Egy bornemissza költő borissza versei – Bor és irodalom
Közreműködik: Szabó András előadóművész, a Bor-Folk Bortárs Zenei Műhely, Gál Lajos és Simon József egri borai.
A műsort szerkesztette és a borokat bemutatja: Nagymarosy András, a Borkollégium prefektusa.
Belépőjegy: 1900 Ft/fő.

Forrás: PIM

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.