Mark Darcy „halála” miatt magyarázkodik Fielding

.konyvesblog. | 2013. október 04. |

A rajongók nagyon kiakadtak, amikor a hét elején kiderült, hogy a Bridget Jones harmadik részében már nem szerepel a főszingli vágyainak tárgya, Mark Darcy. A történet egyik kulcsfigurája idő közben ugyanis elhalálozott, és talán Helen Fielding is érezte, hogy az olvasók egy része elég rosszul fogadta ezt a fordulatot, emiatt legutóbbi nyilatkozataiban egy kicsit magyarázkodni kényszerült.

A döntés kulcsa mindenesetre valahol az írónő múltjában keresendő: Fielding mindössze 24 éves volt, amikor édesapja autóbalesetben meghalt, ez pedig rádöbbentette őt, hogy az életben nincs mindig happyend. „Olyan, mint a zongora billentyűi – vannak köztük fehérek és feketék”, véli Fielding, aki szerint a könyvekben ott van a boldog vég, ahol a szerző pontot tesz a történet végére, az élet azonban továbblép ezen.

A folytatásban Bridget már kemény dolgokon van túl, ennek ellenére próbálja meglátni az élet szépségeit. 51 éves, özvegy, két gyereket nevel, és van egy 29 éves barátja. Fielding kifejtette, hogy a Bridgettel azonos korú nők manapság még vígan élvezik az életet, sokat törődnek a külsejükkel és előszeretettel randiznak, ezzel egyidejűleg azonban elég nagy nyomás van rajtuk.

Hősnőjéhez hasonlóan a jelenleg 55 éves Fieldingnek is két gyereke van, így nem meglepő, ha a könyv egy része azt boncolgatja, hogy időnként milyen nehéz az anyaság. Az olvasók egy része amúgy rendszeresen párhuzamot von az írónő és az általa kreált Bridget karaktere között, és nem ritkán idegenek osztják meg vele életük intim részleteit, vagy mesélik el, hogy mennyire magukénak érzik a hősnő gondolatait. Fielding azt mondja, időnként úgy érzi, mintha ezek a nők feloldozásra várnának, és annak megerősítésére, hogy normálisak.

A Bridget Jones: Mad About the Boy című kötet jövő csütörtökön jelenik meg Nagy-Britanniában. Itthon a tervek szerint februárban jelenik meg az Európa Könyvkiadó gondozásában.

Forrás: Telegraph