Hiába rejtőzködik, az e-könyv elől nem bujkálhat

.:Benedek:. | 2012. június 13. |

Thomas Pynchon személyében egy újabb nagynevű íróval bővült az e-könyves szerzők tábora, ráadásul egy olyan íróval, aki korábban teljesen elzárkózott a formátumtól. A Súlyszivárvány vagy a 49-es tétel kiáltása szerzője eddig visszautasított mindenféle e-könyves próbálkozást, a mai naptól viszont a Penguin Press gondozásában kapható a teljes Pynchon-életmű digitális változata.

A nyilvánosság elől legendásan rejtőzködő író (a róla készült néhány ismert fotó is csak az 1937-ben született Pynchon fiatalkorából származik) természetesen nem kommentálta a hírt, nyilatkozott viszont a kiadó igazgató-főszerkesztője, Ann Godoff. Godoff elmondta, hogy évek óta növekszik az igény Pynchon e-megjelenése iránt, de az író csak mostanra adta be a derekát. "Azt hiszem, több olvasót akart, hiszen minden író annyi olvasót akar elérni, amennyi csak lehetséges. Ugyanakkor nem gondolom, hogy mostantól többet szerepel majd a nyilvánosság előtt, sőt, tudom, hogy nem." A most 75 éves Pynchon összes művét (hét regényét és egy novellásgyűjteményét) 10 és 13 dollár közötti áron lehet megvásárolni.

pynchon_simpson.jpg

Pynchont megelőzően már számos olyan író bólintott a digitális értékesítésre, akik korábban vitatták az e-könyvek létjogosultságát. Talán a leghíresebb példa a múlt héten elhunyt Ray Bradburyé, aki csak tavaly engedélyezte a Fahrenheit 451 e-kiadását, de idén várható a Harry Potter-könyvek digitális megjelenése is.

Pár éve még, írja a New York Times Media Recorder című blogja, az e-könyvek fogyása meg sem közelítette a papírkönyvek eladási számait, de ma már az sem ritka, hogy egy debütáló regényből több kel el e-változatban, mint hagyományos formában, és azt is megjegyzik, sokat kockáztat az az író, aki nem használja a formátumot. (Tegyük hozzá, bár szerte a világban terjed az e-könyv, az igazán impozáns adatok egyelőre leginkább csak Amerikát jellemzik.)