Magyarország lesz a pozsonyi BRaK könyvfesztivál díszvendége

Magyarország lesz a pozsonyi BRaK könyvfesztivál díszvendége

.konyvesblog. | 2019. június 11. |

img_3002.jpg

Hatodik alkalommal rendezik meg Pozsonyban az elsősorban a visegrádi országok irodalmára fókuszáló nemzetközi könyvfesztivált, a BRaK-ot. 2019-től a MISZJE mellett a Szépírók Társasága a rendezvény magyarországi partnere.

Az idei évben a fesztivál fő tematikáját Földényi F. László korábban már cseh nyelven megjelent Melankólia című munkája adja, a díszvendég pedig Magyarország lesz. A változatos nemzetközi programon belül a nyitónapon, június 14-én, pénteken, 18 órától cseh, szlovák és lengyel szerzők mellett Magyarország is képviselteti magát a V4-es országok számára rendezett kerekasztal-beszélgetésen. Másnap, június 15-én, délután 14 órától a kortárs magyar irodalmi irányzatokat bemutató beszélgetésben pedig Kemény Zsófi, Kiss Tibor Noé és Totth Benedek vesz részt. Részletek ITT. 

A havonta tematikus lapszámmal jelentkező Kapitál folyóirat június 10-én megjelent száma is kiemelten foglalkozik a jelenlegi magyarországi társadalmi és kultúrpolitikai folyamatokkal. Mások mellett olvasható Czinki Ferenc esszéje az irodalom és aktuálpolitika kapcsolatáról, Balsa Lubarda riportja a magyarországi és a V4-es régióra jellemző szélsőjobboldali mozgalmakról, Puskár Krisztián írása a budapesti undeground helyszínek sorsáról vagy Szadai Levente értekezése a rabszolgatörvényről, valamint interjú olvasható Kiss Tibor Noé íróval. A Kapitál ezúttal magyar irodalmi melléklettel is jelentkezik, benne Cserna-Szabó András, Kiss Tibor Noé, Kerékgyártó István, Szabó T. Anna, Vajna Ádám, Kemény Zsófi, Krusovszky Dénes, Borda Réka, Ferencz Mónika és Kabai Lóránt egy-egy szövegével. A lapszámot KissPál Szabolcs képei illusztrálják.

A fesztiválra jelenik meg Czinki Ferenc A pozsonyi metró című könyve szlovákul Bratislavské metro címmel Beck Tímea fordításában. A könyv eredetileg 2017-ben jelent meg a Scolar kiadónál Babiczky Tibor szerkesztésében. A kisregény ugyanabban az évben a Horváth Péter-díj hármas shortlistjébe jutott. Ez az első külföldi kiadása. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.