Hírek nobel nobel-díj

Lemondott az irodalmi Nobel-díj főtitkára

Valuska László | 2008. december 22. |

Lemondásra kényszerült Horace Engdahl, az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Királyi Akadémia főtitkára, aki szeptemberben nagy vitát váltott ki az európai irodalomnak az amerikaiaval szembeni "felsőbbrendűségét" bizonygató kijelentéseivel, írta az MTI.

Az irodalomtudós Engdahl, mint a Svenska Dagbladet című svéd lap megírta, 2009. június 1-én válik meg tisztségétől, napra pontosan 10 év után. Utóda Peter Englund történész, haditudósító lesz. A hatvanéves leköszönő főtitkár mindazonáltal tagja marad az akadémia 18 tagú elnökségének, ahová 1997-ben választották be.

Bár Engdahl azt mondja, hogy a testület már májusban döntött távozásáról, búcsújában minden bizonnyal közrejátszik, hogy szeptemberben, még az idei Nobel-díjak kihirdetése előtt kijelentette: nem véletlen, hogy a legtöbb irodalmi Nobel-díjas európai.

"Természetesen nagyon erőteljes irodalommal rendelkezik minden kultúra, de nem lehet nem figyelembe venni azt a tényt, hogy Európa a mai napig az irodalmi világ központja és nem az Egyesült Államok" - mondta. Engdahl szerint az amerikai írók "túlságosan fogékonyak tömegkultúrájuk divatjai iránt" és ez rontja munkáiknak minőségét.
"Az Egyesült Államok túlságosan elszigetelt. Nem fordítanak eleget más irodalmakból, és nem vesznek részt a világirodalom nagy dialógusaiban. Ezt a tudatlanság korlátozó hatású" - tette hozzá.

Engdahl kijelentéseit felháborodottan vették tudomásul az Atlanti-óceán túlsó partján. A svéd akadémia mindazonáltal folytatta az európai irodalom elismerését Jean-Marie Gustave Le Clézio Nobel-díjával. Az amerikai morgás akár jogos is lehet, hiszen az Egyesült Államokból utoljára 1993-ban az afro-amerikai Toni Morrisont találta érdemesnek az akadémia az irodalmi Nobel-díjra, előtte pedig 1987-ben a Szovjetunióból emigrált Joseph Brodsky kapta meg a díjat "amerikai színekben".

Horace Engdahlt éles bírálatok érték amiatt is, mert vonakodott az akadémia szolidaritását nyilvánítani Roberto Saviano olasz íróval, akit a maffia halállal fenyegetett meg leleplező írásai miatt.

Engdahl utóda, Peter Englund a maga 51 évével az akadémia legfiatalabb tagja, 2002-ben választották be. Korábban újságíróként dolgozott, számos haditudósítást írt többek között Horvátországból, Boszniából és Afganisztánból.

A svéd akadémiai tagság életre szóló és nem visszavonható. Ezért továbbra is a testület tagjának számít Knut Ahnlund és Kerstin Ekman író, noha nem vesznek részt az akadémia munkájában. Ekman 1989-ben vonult a háttérbe, tiltakozásul az ellen, hogy az akadémia hallgatott az iszlám fundamentalisták által halállal fenyegetett Salman Rushdie brit író ügyében.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.